Καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ φτιάχτηκε κατ' εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ, για να προχωρήσει η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας |
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η εξασφάλιση ακόμα φτηνότερης Ενέργειας στους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό που έχουν με άλλα μονοπώλια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά και κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή για τον έλεγχο ενεργειακών διαδρόμων.
Μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωση: «Η εμπειρία από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που την μετέτρεψε σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, μια διαδικασία που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του '90, δείχνει τα εξής αποτελέσματα:
Οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές είναι υποκριτές. Εβαλαν την υπογραφή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπέγραψαν το διαχωρισμό σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ώστε να γίνει πιο εύκολα η πώληση και τώρα δηλώνουν ενάντιά της, ενώ διέγραψαν από τον "Σπάρτακο" τα μέλη τους από τον ΑΔΜΗΕ, τη στιγμή που απαιτείται η μεγαλύτερη ενότητα.
Ευθύνη έχουν οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, που αποδέχτηκαν την ανταγωνιστικότητα, υπέγραψαν σύμφωνα συνύπαρξης με τη ΔΕΗ, έστησαν δίκτυα "ενεργειακών δήμων", ώστε να περάσει πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση. Είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων "αντιμνημονιακών", που ενώ συμφωνούν με τον "ευρωμονόδρομο" εναντιώνονται στα αποτελέσματά του, επικεντρώνουν στο τίμημα και τον τρόπο πώλησης και επικαλούνται την "υγιή" επιχειρηματικότητα.
Η ΤΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν ώστε να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς λαϊκή περιουσία, ο ΑΔΜΗΕ να ενταχθεί σε Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας στο πλαίσιο Πανεθνικού Κεντρικού Σχεδιασμού, που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος. Βασική προϋπόθεση η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, κάτι που μόνο η δική τους εξουσία μπορεί να επιβάλει, η εργατική - λαϊκή εξουσία.
Να γίνει η μάχη για τον ΑΔΜΗΕ ένα αποφασιστικό βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Να γιγαντωθεί μια δυναμική - πραγματική, όχι στα λόγια - εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, τέτοια που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και ο τόπος, έμπειρη, δημιουργική, εγγύηση ανατρεπτική με ισχυρό το ΚΚΕ παντού».
(σ.σ. Το δίκτυο «ενεργειακών δήμων» (NEProM) που αναφέρεται στην ανακοίνωση, ιδρύθηκε τον Απρίλη του 2011 από τους δήμους που έχουν στην επικράτειά τους λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής - Αμύνταιο, Εορδαία, Κοζάνη, Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Οι δημοτικές αρχές που συμμετέχουν στο δίκτυο, δεσμεύονται μεταξύ άλλων «να «υποστηρίξουν ενεργά στην ΕΕ το στόχο για μείωση στις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020». Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα της Ενέργειας, "πυρήνας" της οποίας είναι η "απελευθέρωση" της αγοράς και το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο).