Πέμπτη 9 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέα μέτρα σε βάρος αγροτών - κτηνοτρόφων

Η ενίσχυση των μηχανισμών που θα «βγάζουν λάδι» τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν παραβαίνουν τη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, περαιτέρω επιβαρύνσεις για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η απελευθέρωση του γεωπονικού επαγγέλματος και σε γενικές γραμμές η παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι τα βασικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατατέθηκε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις». Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, αυτοί που βγαίνουν ωφελημένοι είναι οι επιχειρηματίες.

Ανέφερε ως παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα κυρωτικά μέτρα πως «στον επιχειρηματία που παρανομεί» σε βάρος της ασφάλειας των τροφίμων, «δίνονται πλέον περισσότερες ευκαιρίες, τουλάχιστον τρεις, για να μην τιμωρηθεί». Τόνισε ότι αν την κυβέρνηση την ενδιέφεραν πραγματικά οι έλεγχοι και η προστασία της δημόσιας υγείας, δεν θα διέλυε σταδιακά τον ΕΦΕΤ, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης, σε ένα νησί όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, τουρισμός κ.ά., διαθέτει μόνο τέσσερις επιθεωρητές»!

Σε ό,τι αφορά το θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής», που θεσπίζει το νομοθέτημα, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε πως πρόκειται για ιδιώτη κτηνίατρο που θα πληρώνεται από τον κτηνοτρόφο και υποκαθίσταται έτσι ουσιαστικά η Κτηνιατρική Υπηρεσία, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία. Είπε μεταξύ άλλων: «Η ΕΕ κόπτεται δήθεν για την υγεία των κατοίκων της, όμως έχουμε μια σειρά διατροφικά σκάνδαλα και στο παρελθόν και σήμερα, όπως παλαιότερα είχαμε το θέμα με τις "τρελές αγελάδες" και τις διοξίνες στα κοτόπουλα. Εμείς λέμε ότι μπροστά στη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη λίγη αξία έχει η υγεία των εργαζομένων και, ιδιαίτερα, σε πολλές περιπτώσεις κάνουμε τα ζώα από χορτοφάγα σαρκοφάγα».

Στην ίδια κατεύθυνση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την εμπορία φαρμάκων υπεύθυνος θα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης αντί για τον γεωπόνο του Δημοσίου, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, μειώνονται οι κρατικοί έλεγχοι στα λιπάσματα και αυτοί ανατίθενται σε ιδιωτικά εργαστήρια που θα πληρώνουν οι αγρότες. Τέλος, μπαίνουν νέα χαράτσια σε βάρος των αγροτών, όπως αυτά για έρευνα κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνουν τους ανήξερους για τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα (2012-11-24 00:00:00.0)
Κάνουν τους ανήξερους για τις ανατιμήσεις στα λιπάσματα (2012-11-24 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών (2011-03-16 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η αποδέσμευση των ύποπτων προϊόντων (1999-07-15 00:00:00.0)
Κοροϊδία σε βάρος των καταναλωτών (1998-05-09 00:00:00.0)
Διαφωνούν γεωπόνοι - κτηνίατροι (1995-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ