Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ανωθεν Καταστατικά!

Κυβέρνηση και διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλάζουν τα Καταστατικά όπως τους αρέσει και όσοι συνεταιρισμοί δε συμμορφωθούν στις υποδείξεις, κλείνουν!

Στο υπουργείο Γεωργίας πήγαν χτες ο πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ για να πάρουν και την ...έγκριση του Γ. Ανωμερίτη στο σχέδιο Καταστατικού πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ), που κατάρτισαν με βάση τον αντισυνεταιριστικό νόμο 2810/2000.

Κι αφού η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ λάβει το «πράσινο φως» από τον υπουργό Γεωργίας, θα αποστείλει το νέο Καταστατικό στις πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις για να το κάνουν κτήμα τους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, αυτό θα γίνει εντός του Μαΐου, ενώ τον ίδιο μήνα θα παραδοθεί και το σχέδιο Καταστατικού των δευτεροβάθμιων ΑΣΟ. Παράλληλα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, φαίνεται πόσο υπολογίζεται η βούληση των συνεταιρισμένων αγροτών. Η διαταγή είναι σαφής: «Ολες οι ΑΣΟ να έχουν ολοκληρώσει τις καταστατικές τους διατάξεις ή τις συγχωνεύσεις μέχρι το τέλος του 2001». Πάντως, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο ίδιος ο Γ. Ανωμερίτης είχε δηλώσει τον περασμένο Γενάρη ότι οι προσαρμογές των Καταστατικών των συνεταιριστικών οργανώσεων πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2002 και πως όσοι συνεταιρισμοί δε συμμορφωθούν θα κλείσουν! Τώρα, μάλλον, άλλαξε γνώμη και θέλει να τους κλείσει μια ώρα αρχύτερα...

Επί της ουσίας, αυτό που γίνεται, είναι πως οι συνεταιρισμοί, πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι, θα οδηγηθούν στο «λουκέτο» ή θα εξαναγκαστούν να γίνουν ανώνυμες εταιρίες, στις οποίες θα συμμετέχουν ή θα εξαγοράσουν διάφοροι εμποροβιομήχανοι. Οσο για τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ο «εκσυγχρονισμός» επιβάλλει και υποχρεωτικές καταστατικές αλλαγές, για να έχουν οι εμποροβιομήχανοι και οι μεγαλοαγρότες τρεις ψήφους, ενώ οι φτωχοί αγρότες μία ψήφο. Ολα τούτα, βλέπετε, αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τους «γαλαζοπράσινους» καρεκλοκένταυρους του υπάρχοντος προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Γι' αυτούς προέχει η υλοποίηση των αντιαγροτικών εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών και των ντόπιων επιχειρηματιών -βιομηχάνων.

Ως «κερασάκι» στην πολιτικής διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος και της «ιδιωτικοποίησης» των συνεταιρισμών, ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Γεωργίας πως μέσα στο Μάη θα σταλεί για δημοσίευση το Προεδρικό Διάταγμα με τα ψευτο-κίνητρα για τη συγχώνευση των συνεταιρισμών. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε μια ανακοίνωση - «σιγόντο» της αντισυνεταιριστικής κυβερνητικής πολιτικής, ανέφερε χτες ότι έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και πως ήδη στα Χανιά υπάρχουν αποφάσεις για συγχώνευση των Ενώσεων του νομού. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για πολιτική υποκρισίας, αφού στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα υποτιθέμενα κίνητρα, ο πρώτος όρος που τίθεται είναι οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων. Εκτός των άλλων, υπάρχει και μια σοβαρή αντίφαση, αφού ο νόμος προβλέπει ότι εφτά φυσικά πρόσωπα μπορούν να συγκροτήσουν μια - νέου τύπου - συνεταιριστική οργάνωση και, από την άλλη, γίνεται λόγος για κίνητρα συγχώνευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ...πονηροί της ΠΑΣΕΓΕΣ(2005-09-08 00:00:00.0)
Στο περιθώριο τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών(2004-01-23 00:00:00.0)
Εδειξε... επιχειρηματικό χαρακτήρα(2003-06-20 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος(2001-06-06 00:00:00.0)
«Χρεοκοπημένα» ψέματα(2001-02-22 00:00:00.0)
Εξευτελιστική τιμή για τη σταφίδα(1996-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ