Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ... παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ

«

Η συμβολή της στον αγώνα των ναρκωτικών ήταν πολύ σημαντική (...) Η παρακαταθήκη που αφήνει η κ. Μαλλιώρη θα πρέπει να συνεχιστεί» (ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ). Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω η απερχόμενη πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεν είναι άλλη από την υλοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ναρκωτικών, ακριβώς ίδια μ' αυτή που εφαρμόζει η ΝΔ, όπως επιτάσσεται από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Ακρογωνιαίος λίθος της είναι η «μείωση της βλάβης», δηλαδή η διαχείριση του προβλήματος μέσω της πριμοδότησης προγραμμάτων υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών, ο παραγκωνισμός της πρόληψης και η υπονόμευση της απεξάρτησης.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι: Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ που μετατρέπονται σταδιακά σε προγράμματα νόμιμης και μόνιμης χρήσης. Δομές που λειτουργούν δίπλα σε σκουπίδια και νεκροτομεία νοσοκομείων. Χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και εκπαίδευση. Να είναι άγνωστη η τύχη του στεγνού προγράμματος του «18 ΑΝΩ», καθώς εντάσσεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (όλα τα ψυχιατρεία θα κλείσουν μέχρι το 2015). Με το ΚΕΘΕΑ να μπαίνει στο μικροσκόπιο «εξωτερικού αξιολογητή», ο οποίος θα κρίνει ποιες αρμοδιότητες μπορούν «να καταργηθούν ή να παρέχονται από τρίτους», δηλαδή ιδιώτες. Τα Κέντρα Πρόληψης που οδηγούνται σε αφανισμό, καθώς λήγει σε μερικές μέρες η ισχύουσα προγραμματική τους σύμβαση και είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανανεωθεί ενώ έχει προηγηθεί ο νόμος Κώδικας Ναρκωτικών, που προβλέπει ότι «προγράμματα πρόληψης μπορεί να καταρτίζουν και η Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ, οι συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς και οποιοσδήποτε κρατικός ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας».

Η παράδοση του χώρου της τοξικοεξάρτησης από την πρόληψη μέχρι και την επανένταξη στους ιδιώτες αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ευρωενωσιακής πολιτικής, με την οποία ταυτίζονται ιδεολογικά και υλοποιούν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών και των ιδιωτών και στρέφεται κατά της ανθρώπινης ζωής. Γιατί το να μιλάς για ιδιώτες και πρόληψη, ιδιώτες και απεξάρτηση είναι αντίφαση εν τοις όροις. Πολύ απλά ένας επιχειρηματίας έχει συμφέρον η «πελατεία» του - οι χρήστες ναρκωτικών σ' αυτήν την περίπτωση - να μεγαλώνει και να παραμένει στη χρήση. Αρα, είναι μάλλον απίθανο να επιδιώκει να υλοποιεί προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, αφού το συμφέρον του είναι ίδιο με εκείνο της φαρμακοβιομηχανίας και κάθε μηχανισμού χειραγώγησης και καταστολής. Κυνήγι του κέρδους και πρόληψη-απεξάρτηση είναι έννοιες που δεν συμβιβάζονται. Γιατί η πρόληψη και η απεξάρτηση προϋποθέτουν συλλογικές διαδικασίες που προάγουν την αλληλεγγύη, την αγάπη προς τον άνθρωπο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς χρηματικό αντίτιμο.


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ