Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πρωτοστατεί στην απελευθέρωση του ωραρίου με «λευκές νύχτες»

«Λευκές νύχτες», δηλαδή δουλειά των εργαζομένων ως το ξημέρωμα υπόσχεται στους μεγαλέμπορους ο δήμαρχος της Αθήνας.
«Λευκές νύχτες», δηλαδή δουλειά των εργαζομένων ως το ξημέρωμα υπόσχεται στους μεγαλέμπορους ο δήμαρχος της Αθήνας.
Προκλητική χαρακτήρισε, χτες, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, την πρωτοβουλία του δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας για τη «λευκή νύχτα», να μείνουν, δηλαδή, ανοιχτά τα καταστήματα στις 28/12 μέχρι αργά το βράδυ. Μιλώντας στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή του δήμου εντάσσεται στην προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. «Στην ουσία λέτε στους εμποροϋπαλλήλους και στους άλλους εργαζόμενους ότι "θα το ξημερώσετε"», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι θέμα μιας συνολικότερης λογικής της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, που πρωτοστατεί στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και των φαρμακείων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Ν. Σοφιανός έκανε ειδική αναφορά στην κινητοποίηση των μαθητών των σχολείων του 6ου Διαμερίσματος και στο γεγονός ότι αντιπροσωπεία τους συνάντησε τον αντιδήμαρχο που είναι αρμόδιος για τη σχολική μέριμνα, ζητώντας να παρθούν μέτρα για την καλύτερη λειτουργία τους, εισπράττοντας, όμως, από τον αντιδήμαρχο δήλωση αναρμοδιότητας. «Η απάντηση αυτή», είπε ο Ν. Σοφιανός, «δεν μας καλύπτει. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα σχολεία».

Επίσης, έθεσε το πρόβλημα των δέκα απλήρωτων καθαριστριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του 5ου Διαμερίσματος. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δεν υπογράφει τις συμβάσεις, ενώ οι καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες. Ζήτησε δε την άμεση παρέμβαση του δήμου. Εξάλλου, έκανε λόγο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τα τρία κολυμβητήρια του Δήμου Αθηναίων.

Για την «κινητικότητα»

Για το σοβαρό θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, αφού υπενθύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε στη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της δημοτικής αρχής και ορισμένων σωματείων που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από τις θέσεις της κυβέρνησης. Είπε ότι οι αποφάσεις είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό. «Εμείς είχαμε θέσει το θέμα και ζητούσαμε να πάρετε θέση από τις 5/11. Τι κάνατε από τότε για να μη δηλώνετε σήμερα αιφνιδιασμένος;», ρώτησε.

Για το ίδιο θέμα σε συνέντευξη στον «9,84» σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες λίστες δημιουργήθηκαν, προήλθαν, από την περιβόητη διαδημοτική κινητικότητα - δηλαδή, σε δήμους όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να μεταφερθεί σε δήμους όπου υπάρχει έλλειμμα - την οποία έχει στηρίξει η ΚΕΔΕ και εμμέσως και η ΠΟΕ ΟΤΑ».

«Υπάρχει, είπε, αποφασισμένη πολιτική της συγκυβέρνησης να διώξει ακόμα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Βρίσκεται στις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της συμφωνίας των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων. Βλέπουμε μια μεθόδευση και το έργο το έχουμε ξαναδεί (...) Ο στόχος είναι 4.000 εργαζόμενοι στους δήμους να μετακινηθούν, μπαίνοντας στη διαδικασία της κινητικότητας, της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας, για ένα μικρότερο χρονικό διάστημα και στη βάση αυτή να αντιμετωπιστούν - λένε - ελλείψεις και κενά. Το πρόβλημα όμως δεν έχει προκύψει τώρα και γι' αυτό είναι προεκλογικό το ενδιαφέρον και η σπουδή όχι μόνο του δημάρχου της Αθήνας, αλλά και των άλλων δήμων».

Για τον «9,84»

Σε ερώτηση ειδικά για το αν υπάρχει κίνδυνος και για τον «9,84» σημείωσε: «Είναι ορατός και αφορά και τον "Αθήνα 9,84", γιατί - σας θυμίζω - σε προηγούμενη συνεδρίαση στηρίξαμε ομόφωνα το ψήφισμα των εργαζομένων του σταθμού, όμως αυτό από μόνο του δεν λέει πολλά. Ο "Αθήνα 9,84" βρίσκεται στη διαδικασία αυτή, την οποία προβλέπει ο νόμος για τις τρεις χρονιές με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι το πρόβλημα είναι συνολικότερο. Πρέπει να το αντιμετωπίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στους δήμους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που έχουν, γιατί εδώ πλέον έχει διαμορφωθεί μια ζούγκλα. Εργαζόμενοι μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, με οχτάμηνα, δίμηνα, με προγράμματα κοινωνικής εργασίας, τα περιβόητα αυτά πεντάμηνα προγράμματα. Ολο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που σε αυτές τις συνθήκες προσφέρει με τη δουλειά του στους χιλιάδες εργαζόμενους δημότες της Αθήνας, δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του. Πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις για τις φαρμακαποθήκες(2020-05-29 00:00:00.0)
Η ψήφος είναι ένα όπλο, μαζί με την ανάγκη να παλέψουμε, να οργανωθούμε(2019-05-17 00:00:00.0)
Η πείρα των εργαζομένων να αξιοποιηθεί για μια αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ(2014-02-07 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν ιδιωτικοποιήσεις και χιλιάδες απολύσεις σε κεντρική και τοπική διοίκηση(2013-12-07 00:00:00.0)
Πρόγραμμα Νίκου Σοφιανού(2010-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ