Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΑΙΠΕΔ
Εκτιμήσεις για το «επενδυτικό κλίμα»

«Βελτιωμένο κλίμα» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα διαπιστώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αν. Ταπραντζής σε δηλώσεις του στο «Bloomberg», μια μέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλου, σε άλλο διεθνές πρακτορείο, το «Reuters», όπου, αντιστοίχως, χαρακτήριζε το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα «δυσμενές». Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι το «επενδυτικό κλίμα» διαμορφώνεται πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων που διαμορφώνει όλο το πλέγμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ο Αν. Ταπραντζής ανέφερε στις δηλώσεις του ότι οι απαιτήσεις των ξένων επενδυτών, που έρχονταν στην Ελλάδα πριν από έξι μήνες ή ένα χρόνο, ήταν «εξωπραγματικές», καθώς επιδίωκαν αποδόσεις για τα κεφάλαια που θα τοποθετούσαν, ακόμη και 30%. Το δημοσίευμα του «Bloomberg» αναφέρει ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν πρόσφατα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζον Πόλσον, καθώς και άλλους εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό στόχο είσπραξης 3,6 δισ. ευρώ εντός του 2014 από ιδιωτικοποιήσεις, το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ τον χαρακτήρισε «φιλόδοξο» μεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μπορεί να μην κινούμαστε με την ταχύτητα που θα έπρεπε σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης, αλλά κινούμαστε».

Μια μέρα πριν, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλος, δήλωνε στο «Reuters» ότι «το κλίμα είναι δυσμενές», αλλά δεν είναι ανέφικτοι οι στόχοι των εσόδων για το 2014 που έχει θέσει η κυβέρνηση μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Μιλώντας σχετικά με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, τις απέδωσε στη «γραφειοκρατική δομή» και την «κακή ψυχολογία» των επενδυτών, σημειώνοντας πάντως ότι ο μεγάλος αριθμός ακινήτων που διαθέτει η χώρα θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να δοθεί ώθηση στα έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ