Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑμεΑ
Μοιράζουν... ψίχουλα στα σωματεία

Η ανακοίνωση της νέας μείωσης (50% σε σχέση με την περσινή) των αθλητικών επιχορηγήσεων από την Πολιτεία ταράζει, για μια ακόμη φορά, τα νερά στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η οριακή κατάσταση των περισσότερων ομοσπονδιών κατά τη χρονιά που τελειώνει αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη την επομένη, αφού τα 12 εκ. ευρώ που θα μοιραστούν δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μισές ανάγκες που υπάρχουν. Την ίδια ώρα, η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί όμως και στον Αθλητισμό που αφορά τα άτομα με αναπηρία. Ενας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός, αφού, εκτός όλων των άλλων, σε κάποιες περιπτώσεις συσχετίζεται και με τη θεραπεία ατόμων με αναπηρίες.

Παρ' όλα αυτά, όμως, και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, τα πάντα έχουν αφεθεί χρόνια τώρα στη μοίρα τους. Η διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις και μεγαλοστομίες των αρμοδίων δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή. Αντίθετα, οι πολιτικές της αδιαφορίας που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πήγαν ακόμα παρακάτω τα πράγματα.

Η ανυπαρξία ειδικών χώρων Αθλησης, η έλλειψη των λεγόμενων ειδικών σχολείων, οι πενιχρές (σχεδόν ανύπαρκτες) επιχορηγήσεις και η παράλληλη υποχρηματοδότηση των σωματείων είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος χώρος. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνουν και χειρότερα. Σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρία «Κεραυνός» με τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος, επισημοποιήθηκε η ζοφερή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού, το ποσό που θα λάβουν τα σωματεία ΑμεΑ για τη νέα χρονιά ανέρχεται στα 300 χιλ. ευρώ. Κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε... ψίχουλα, αφού, για παράδειγμα, στο σωματείο Κεραυνός αντιστοιχούν περίπου 5.000 ευρώ, τα οποία φυσικά δε φτάνουν ούτε για τα βασικά έξοδα. Και όλα αυτά, ενώ τα συγκεκριμένα σωματεία δεν έχουν λάβει καν την επιχορήγηση του 2009, ενώ όλα τα επόμενα χρόνια λάμβαναν ένα ποσό το οποίο... βαφτιζόταν ως το 50% της επιχορήγησης αλλά στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε το 20% αυτής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ