Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμόρφωση κλίματος από τον Κέρι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στην ειρήνη, στην ευημερία και στην ασφάλεια» υποστήριξε στις σύντομες δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν», λίγο πριν αναχωρήσει ολοκληρώνοντας την 18η επίσκεψή του στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζον Κέρι απέφυγε να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν έδωσε κανένα άλλο στίγμα ως προς το πώς πήγαν οι επαφές που είχε με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία το τελευταίο διήμερο που βρίσκεται στην περιοχή.

Πριν αναχωρήσει ο Κέρι συναντήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ώρες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ συνάντησε και τον υπουργό Οικονομικών Γιάιρ Λαπίντ. Κατά την πρώτη του συνάντηση, την Πέμπτη, με τον Νετανιάχου, αναφερόμενος τόσο στις εξελίξεις στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες όσο και στην «ενδιάμεση» συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Κέρι τόνισε ότι για τις ΗΠΑ «το ζήτημα της ασφάλειας του Ισραήλ είναι θεμελιώδες και βασικό κριτήριο».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, αυτή η επίσκεψη Κέρι φέρεται να είχε ως βασικό αντικείμενο ζητήματα ασφαλείας που θέτει η ισραηλινή κυβέρνηση διαρκώς ως πρόσχημα για να μπλοκάρει κάθε είδους διαπραγμάτευση. Ο Κέρι δήλωσε ο ίδιος ότι παρουσίασε μια «δέσμη προτάσεων» για το θέμα χωρίς να γίνει τίποτε γνωστό ως προς το περιεχόμενό τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, την Πέμπτη το απόγευμα, δεν πρέπει να «πήγε» τόσο καλά, καθώς ο Αμπάς απέφυγε να εμφανιστεί στις κάμερες μετά το τέλος της. Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» μετά τις τελευταίες ισραηλινές αναγγελίες για νέους εποικισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ