Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαδήλωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Από τη χτεσινή διαδήλωση
Από τη χτεσινή διαδήλωση
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Πολλές χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν χτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας (είναι η συνομοσπονδία όπου δρουν οι κομμουνιστές στη χώρα) μπροστά από το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν κατά των σημαντικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2014.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοέμβρη, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.

«Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Ολα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανοίγοντας τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις περικοπές ως το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνη του 2014, όπως προβλέπεται, το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε το Μάη του 2011 με την τρόικα, Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το λεγόμενο πρόγραμμα διάσωσης, με το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Φυσικά και αυτά τα κονδύλια πήγαν στο κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης ρίχνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Στις περικοπές προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ