Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή αναζωπύρωση στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι μαχητές και πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίες είναι ο απολογισμός αιφνιδιαστικής κλιμάκωσης της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας με επίκεντρο υπόγεια σήραγγα που συνέδεε την περιοχή Αμπασάν, της Γάζας, με περιοχή κοντά στην ισραηλινή κοινότητα (κιμπούτς) Αϊν Χασλόσχα. Οι στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν έπεσαν πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό την ώρα που προσπαθούσαν, τα ξημερώματα χθες, να καταστρέψουν τη σήραγγα. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος μαχητής και σε λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε και ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κοντινή πόλη της Γάζας, Κχαν Γιούνις, στην οποία σκοτώθηκαν άλλοι τρεις μαχητές.

Η «Χαμάς», που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις νεκροί είναι μέλη του στρατιωτικού της σκέλους «Ιζεντίν αλ Κασάμ». Επίσης, επανέλαβε ότι η ίδια έχει την ευθύνη κατασκευής της συγκεκριμένης σήραγγας μήκους 1,7 χιλιομέτρων, την οποία χρησιμοποιούσε κυρίως για εισαγωγή προϊόντων, όπως καύσιμα, στην αποκλεισμένη, από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με τη συναίνεση των ΗΠΑ και ΕΕ, Λωρίδα γης.

Λίγη ώρα αργότερα, η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι σταματά, ακριβώς λόγω έλλειψης καυσίμων, η λειτουργία του μοναδικού κέντρου παραγωγής ενέργειας που έχει η Λωρίδα της Γάζας και καλύπτει το 1/3 των αναγκών. Τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας επιβεβαίωσε και ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην ανακοίνωση η «Χαμάς» κατηγορεί το Ισραήλ για τη διακοπή τονίζοντας ότι η καταστροφή της σήραγγας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση αυτή, ενώ επικρίνει και την Π. Αρχή γιατί προμηθεύει επισήμως την κυβέρνηση της «Χαμάς» με καύσιμα σε εξαιρετικά υψηλή τιμή. Συμπληρώνεται ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα λειτουργήσει όταν καταστεί εφικτή η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα είτε διά μέσου άλλων σηράγγων, είτε διά της μεθορίου επισήμως από την Π. Αρχή σε προσιτές τιμές, είτε διά της μεθορίου με την Αίγυπτο, η νέα, υπό το στρατό, ηγεσία της οποίας έχει πάρει «αποστάσεις» από τη «Χαμάς».

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο πλαίσιο νέας περιοδείας του στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κατοχικός στρατός πνίγει στο αίμα τη Γάζα και προετοιμάζει μακελειό με χερσαία επέμβαση(2023-10-14 00:00:00.0)
Ο κατοχικός ισραηλινός στρατός πνίγει στο αίμα την Παλαιστίνη(2023-10-13 00:00:00.0)
Εντάσεις γύρω από την ηλεκτροδότηση της Γάζας(2017-06-23 00:00:00.0)
Χειροτερεύει ο απάνθρωπος αποκλεισμός(2013-11-23 00:00:00.0)
Το τείχος διευρύνεται(2009-12-24 00:00:00.0)
Κλιμάκωση....(2004-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ