Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τίμησαν τον αγώνα των αναπήρων στην κατοχή

Γεμάτη διδάγματα η εκδήλωση που διοργάνωσαν στον Ερυθρό Σταυρό η ΣΕΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογο γονέων - κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Τους αγωνιστές ανάπηρους πολέμου, που συνέβαλαν στον αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατά της φασιστικής κατοχής, τίμησαν άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες, οι οικογένειές τους και υγειονομικοί σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη βδομάδα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο γονέων - κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, με αφορμή την πρώτη αντικατοχική διαδήλωση στις 28 Οκτώβρη 1941, όταν ανάπηροι πολέμου, μαζί με φοιτητές, κατέθεσαν στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, τιμώντας το «όχι» του ελληνικού λαού το 1940. Η διαδήλωση χτυπήθηκε από το έφιππο τμήμα των φασιστών με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Οπως σημείωσε ο Γιώργος Μπίλης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ένα από τα νοσοκομεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση ήταν ο Ερυθρός Σταυρός, όπου από τον Οκτώβρη του '41 στήθηκε οργάνωση του ΕΑΜ. Οι Οργανώσεις είχαν τον πλήρη έλεγχο του νοσοκομείου. Εκεί δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν η Εθνική Αλληλεγγύη και η Επιμελητεία του Αντάρτη, φροντίζοντας να εφοδιάζονται με υγειονομικό υλικό οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, τα ένοπλα τμήματα της αντίστασης αλλά και πολίτες.

Πάνω από 15.000 ανάπηροι πολέμου μετέτρεψαν την περίοδο της κατοχής τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν σε κάστρα του αγώνα, απαιτώντας περίθαλψη, καλή διατροφή και στη συνέχεια πήραν τη διαχείριση των τροφίμων και των φαρμάκων, κάνοντας πέρα τους αξιωματικούς, που έκαναν μαύρη αγορά. Πυρήνας του αγώνα ήταν η Αχτίδα Αναπήρων του ΚΚΕ, ενώ οι επιτροπές των νοσοκομείων συντονίζονταν με όλο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Ο Χρήστος Τζιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφού αναφέρθηκε σε γεγονότα της περιόδου, τόνισε πως σήμερα το λαϊκό κίνημα έχει χρέος να ξεσκεπάζει το ρόλο των ιδεολογικών απογόνων των φασιστών - της Χρυσής Αυγής - που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν το λαό και λειτουργούν σαν τάγματα εφόδου των μεγάλων αφεντικών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ερυθρό Σταυρό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων και αγωνιστικά τραγούδια από το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ