Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δικές και αντιπαραθέσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Παραιτήθηκε το τριμελές προεδρείο του δικαστηρίου που επρόκειτο να δικάσει στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων και ο θρησκευτικός τους ηγέτης Μουχάμαντ Μπαντίε. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μουχάμαντ Φάχμι αλ Καρμούτι μίλησε «για λόγους συνείδησης». Την Πέμπτη επρόκειτο να αρχίσει η δίκη του Μπαντίε, των δύο αντικαταστατών του καθώς και άλλων 32 στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με την κατηγορία της «υποκίνησης δολοφονιών» με επίκεντρο τη δολοφονία οκτώ διαδηλωτών πολιτικών αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων της 30ής Ιουνίου κατά του, μετέπειτα ανατραπέντα, προέδρου Μούρσι. Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για το θέμα είχε αναβληθεί.

Η όλη εξέλιξη έρχεται πριν την έναρξη της δίκης του Μούρσι στις 5 Νοέμβρη. Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα πόλωση στους κόλπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της υπηρεσιακής, υπό τον αιγυπτιακό στρατό, κυβέρνησης Ζιάντ Μπαχάα αλ Ντιν, δήλωνε χτες ότι είναι «αναγκαίο» να υπάρξει συμφιλιωτική διαδικασία και ότι δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση δια μέσου μεθόδων καταστολής. Η δήλωση του αλ Ντιν θεωρήθηκε ότι αντανακλά «ρήγματα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς, όπως έγινε γνωστό, μετ' εμποδίων προχωρά και η αναθεώρηση 189 από τα 230 άρθρα του Συντάγματος εξαιτίας των σοβαρότατων διαφωνιών που έχουν προκύψει στην επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για να εξετάσει το ζήτημα.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση κατά σημείου ελέγχου της αστυνομίας στη Μανσούρα σημειώθηκε τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και οι αρχές την αποδίδουν σε εξτρεμιστές ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ