Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες που είχε η ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκσί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, και τον επικεφαλής των επιθεωρητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Τέρο Βαρτζοράνα στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών. Η ιρανική πλευρά κατέθεσε μια «εποικοδομητική πρόταση που μπορεί να θέσει τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο πλευρών», όπως έλεγε ο Βαρτζοράνα και αποτελεί μια «νέα προσέγγιση στο ζήτημα», όπως δήλωνε νωρίτερα ο Αραγκσί.

Οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ θα έχουν νέα συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία στις 11 Νοέμβρη, πιθανότατα στην Τεχεράνη. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές συναντήσεις ομάδας επτά Ιρανών εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους της «ομάδας των έξι» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) στη Βιέννη, για να προετοιμαστεί η διμερής συνάντηση στις 7-8 Νοέμβρη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε ομιλία, υπεραμύνθηκε της αμερικανικής επιλογής να «δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία» την οποία αποκάλεσε «δοκιμή για τις προθέσεις της νέας ιρανικής ηγεσίας».

  • Δεκατέσσερις μεθοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν από ενόπλους στην νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν το Σάββατο τα ξημερώματα. Η επαρχία, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατοικείται κυρίως από τη σουνιτική μειονότητα που διαμαρτύρεται για διακρίσεις σε βάρος της. Οι ιρανικές αρχές απέδωσαν την επίθεση στην πρωτοεμφανιζόμενη σουνιτική οργάνωση «Τζάις αλ Αντλ» και εκτέλεσαν δι' απαγχονισμού 16 άτομα που φέρονταν να είναι μέλη της στο Ζαχεντάν. Χτες, στην περιοχή Μπάνε του ιρανικού Κουρδιστάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, ανακοινώθηκε ότι σε ανταλλαγή πυρών «με τρομοκράτες» σκοτώθηκαν τρεις εξ αυτών και συνελήφθησαν άλλοι δύο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ