Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στο φόντο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης»

Δεδομένη η κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Οι δηλώσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης επιβεβαιώνουν την άμεση εφαρμογή και λήψη νέων βάρβαρων μέτρων

Eurokinissi

Οι δηλώσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης επιβεβαιώνουν την άμεση εφαρμογή και λήψη νέων βάρβαρων μέτρων
Το χιλιοπαιγμένο έργο των «κόκκινων γραμμών» και των «σκληρών» διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επαναφέρει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που υπουργοί της προαναγγέλλουν νέα βάρβαρα μέτρα και αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις, για να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος για το 2014. Επιβεβαιώνεται ότι η «κόντρα» κυβέρνησης - τρόικας δεν αφορά καμία αντιπαράθεση για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Με το προπαγανδιστικό σύνθημα «όχι νέα μέτρα» και στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν ο Αν. Σαμαράς και ο Ευάγ. Βενιζέλος, για να καθορίσουν τη στάση τους, ενόψει της άφιξης των κλιμακίων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στα τέλη του μήνα. Εκτός από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στην ατζέντα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα βρεθεί και η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και διαρροές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες θα αναφέρεται ότι «δε θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα». Ωστόσο, υπουργοί της κυβέρνησης ήδη ανακοίνωσαν νέες περικοπές σε συντάξεις και περικοπές κοινωνικών δαπανών με δήθεν «στοχευμένες παρεμβάσεις».

Ενόψει της νέας αντιλαϊκής καταιγίδας που βρίσκεται προ των πυλών, ο Ευάγ. Βενιζέλος επιχείρησε να στηρίξει το κυβερνητικό σχέδιο εξαπάτησης του λαού, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα εφησυχασμού και να αποτραπούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. «Νέα μέτρα δημοσιονομικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, είναι υπονομευτικά για την οικονομία και την ανάπτυξη», ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η προώθηση νέου γύρου «διαρθρωτικών μέτρων», με στόχο την ενίσχυση της «οικονομίας και της ανάπτυξης», δηλαδή τη διασφάλιση των όρων για ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, υποστηρίζοντας ότι «πρόωρες εκλογές δε θα υπάρξουν». Ταυτόχρονα, έσπευσε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της ντόπιας πλουτοκρατίας για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές, σημειώνοντας ότι υπάρχει «αρραγές κυβερνητικό μέτωπο», για να διασφαλίσει την «ασφάλεια και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα».

Πρόσθετα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2014

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν υπενθύμισε από τις Βρυξέλλες τα «προαπαιτούμενα» μέτρα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και το ζήτημα της κάλυψης των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών κενών.

Ως «λύση» προτείνεται να μπει οριστικό λουκέτο και στις δύο αμυντικές βιομηχανίες, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που βρίσκονται υπό «αναδιάρθρωση». Το στέλεχος της ΕΕ ισχυρίστηκε ότι η απόσταση για να κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014 απαιτεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τις υπάρχουσες επεξεργασίες, θα προέλθουν, κατά κύριο λόγο, από τη διάλυση των κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, χαρακτήρισε αισιόδοξες τις προβλέψεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σε χτεσινή έκθεση σημειώνει ότι ο δημοσιονομικός στόχος του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα επιτευχθεί το 2014 εάν δεν υπάρξουν «πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης».

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης είχε προαναγγείλει ήδη από προχτές ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα με αιχμή το Ασφαλιστικό, αλλά και «στοχευμένες περικοπές σε δαπάνες». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετσοκόψει τις συντάξεις των ασφαλισμένων στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών και του ΟΑΕΕ, προκειμένου να κλείσει ένα μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

Παζάρια για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν χτες ότι ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει αύριο και μεθαύριο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να βάλει στο τραπέζι το θέμα της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» για την ελάφρυνση του χρέους. Οπως σημείωναν, θα τονίσει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα «συμφωνηθέντα» και θα ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Eurogroup του Νοέμβρη για «ελάφρυνση» του χρέους. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός στη βάση αυτή θα επιδιώξει να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αν. Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου.

Οι χώρες της ΕΕ «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καταλάβουν πού βρισκόμαστε», υποστήριξε σε αυτήν την κατεύθυνση ο Ευάγ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα έχει κάνει βήμα που αξίζει το σεβασμό όλων». Ο ίδιος έκανε λόγο για «διεθνές επικοινωνιακό σκηνικό που θέλει να βάλει και πάλι την Ελλάδα στο επίκεντρο», σε μια προσπάθεια να εμφανίσει ως «επικοινωνιακές» τις εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον επιμερισμό της ζημιάς κεφαλαίων από την κρίση που έρχονται στο προσκήνιο και με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, τα παζάρια τις συγκυβέρνησης με τους δανειστές και τους εταίρους της για τα «δημοσιονομικά» και «χρηματοδοτικά» κενά της περιόδου 2014 - 2016 που θα καθορίσουν και τις αποφάσεις για το χρέος, δεν αφορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά την εξασφάλιση του ελληνικού κεφαλαίου που επιδιώκει να διατηρήσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση, την ενίσχυση της ρευστότητας και της «ανταγωνιστικότητάς» της.

Στάχτη στα μάτια του λαού

Εξάλλου, κόντρα έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της ΝΔ, με αφορμή την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκου, ότι «το Μνημόνιο είναι μία μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας». Με δηλώσεις της στον «ΣΚΑΪ», η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι «ένας γραμματέας υπουργικού συμβουλίου αποφεύγει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Προτιμώ να ακούω τον πρωθυπουργό να μιλάει, ο οποίος έχει και την ευθύνη των λόγων του, παρά να θεωρώ ότι ο κ. Μπαλτάκος εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό».

Η ίδια, πάντως, σχολίασε τη στάση της τρόικας σημειώνοντας: «Δεν καταλαβαίνω τον Ιούλιο πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε δημοσιονομικό κενό και το Σεπτέμβριο να έχουμε». Παράλληλα η Ντ. Μπακογιάννη επανέφερε τη συζήτηση περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης», μια συζήτηση αποπροσανατολιστική που προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι καμία πολιτική διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται έξω και πάνω από την οικονομική, από τη διαπραγμάτευση δηλαδή για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει λιγότερο ή περισσότερο χαμένο από την κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ