Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 58 «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ» ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
Νέες διεργασίες προς ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας

Εν μέσω ανταγωνισμών για το ποιος μπορεί να εγκλωβίσει μεγαλύτερο τμήμα λαϊκών στρωμάτων

Νερό στο μύλο των διεργασιών και των ανταγωνισμών για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της «κεντροαριστεράς», έριξε η χτεσινή πρόσκληση που απεύθυναν 58 «προσωπικότητες» του χώρου για τη δημιουργία «ενιαίου πολιτικού φορέα» που θα συνενώσει τις δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μάη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο κείμενό τους, οι «58» προτείνουν πρόσκληση για συνεργασία ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και σε δυνάμεις που «κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου και της πολιτικής οικολογίας του προοδευτικού ευρωπαϊσμού». Ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα, προκειμένου να υπάρξει κοινή κάθοδος στις διπλές κάλπες του Μάη. Σημειώνουν ότι δε θέτουν ως προϋπόθεση τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων, για τη συγκρότηση του «ενιαίου φορέα», προτείνοντας ουσιαστικά να λειτουργήσει στα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατικής «Ελιάς» στην Ιταλία.

Στόχος της συγκρότησης της «ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης», όπως σημειώνουν είναι να «συμβάλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση» υποστηρίζοντας ότι «ο μικρός δικομματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός». Ουσιαστικά διεκδικούν ο «ενιαίος φορέας» παίξει το ρόλο του «ρυθμιστή» ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο αφενός να εγκλωβίσουν τμήμα των λαϊκών στρωμάτων και αφετέρου να λειτουργήσει ως πιθανός «κυβερνητικός εταίρος» και για τους δύο πόλους. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι «58» κάνουν λόγο για «συνεργασία όλων των δυνάμεων που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά, ούτε στη νεοκομμουνιστική - εθνολαϊκιστική αριστερά», φωτογραφίζοντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως σπεύδουν να τονίσουν ότι η κίνησή τους «θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες, εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δίνοντας το ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα, δηλώνουν πίστη στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στην προώθηση των «αναγκαίων αναδιαρθρώσεων», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Η σύγκλιση πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως εξαρτάται η ανάκαμψη», επίσης υποστηρίζουν ότι: «Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. (...) Η εθνική ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε μπει».

Οπως τονίζουν, για την αναγκαιότητα του «νέου φορέα»: «η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης». Υπογραμμίζουν έτσι ότι βασική τους αρχή είναι η προάσπιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Χαιρετίζει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας σε συνέντευξή του το κείμενο - πρωτοβουλία των «58» για την «ενότητα της κεντροαριστεράς» απηύθυνε «κάλεσμα ενότητας στις δυνάμεις της παράταξης (σσ. του ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΗΜΑΡ». Ο ίδιος απέρριψε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τα «σκήπτρα» στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανέφερε ότι «η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό σαρξ εκ του σαρκός του ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα, 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με κείμενό τους, ζητάνε από την ηγεσία «να επανεξεταστεί η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ». Στο κείμενο που υπογράφουν ως «κίνηση 75» απαιτούν να υπάρξει «ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» και προσθέτουν ότι «δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την αριστερά». Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχτεί και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πρόσφατα ο Δ. Ρέππας.

Τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, πρότεινε από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος.

Ενδιαφέρον από τη ΔΗΜΑΡ

Πιέσεις να στηρίξει την πρωτοβουλία των «58» δέχεται η ΔΗΜΑΡ καθώς μέλη και στελέχη της φέρονται διατεθειμένα να υπογράψουν υπέρ του εγχειρήματος. Επισήμως οι αντιδράσεις της Αγ. Κωνσταντίνου είναι συγκρατημένες έως θετικές, όπως αυτή του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και βουλευτή Σπ. Λυκούδη που δήλωσε χτες στον ρ/σ «Βήμα» πως το κόμμα του «έχει καταθέσει δημόσια, ως στρατηγική της επιδίωξη την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή όπως λέμε της Kεντροαριστεράς» και υπ' αυτήν την έννοια «κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με μία τέτοια πορεία και μία τέτοια κατεύθυνση για εμάς έχει ενδιαφέρον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ