Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

ΗΠΑ, δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες και Ρωσία διαφωνούν στις ερμηνείες για τη συμφωνία - συμβιβασμό για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με τους τόνους των ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών ν' «ανεβαίνουν» και πάλι σχετικά με τις «ερμηνείες» της συμφωνίας για το συριακό χημικό αφοπλισμό μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, στη Γενεύη, πριν από περίπου δέκα μέρες, το θέμα των εξελίξεων στη Συρία μεταφέρεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει στη Νέα Υόρκη, και πολύ περισσότερο στους «διαδρόμους» και στο περιθώριό της, όπου αναμένεται να γίνουν και σειρά επαφών και σκληρών «παζαριών». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μία μέρα μετά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ότι «εκβιάζουν» τη Ρωσία.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία πιέζουν τη Ρωσία να στηρίξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα υπάγεται στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, δηλαδή την αυτόματη ανάληψη (και στρατιωτικής) δράσης κατά της Συρίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, απειλώντας ότι αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να συναινέσουν γενικά σε απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό. Επίσης, τις κατηγόρησε ότι «τυφλώνονται» από την επιθυμία τους να διώξουν τον Ασαντ από την εξουσία και γι' αυτό υποσκάπτουν την πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται, κατά τη γνώμη του, αυτήν τη στιγμή για πραγματικό συριακό χημικό αφοπλισμό.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η επιμονή τους αυτή έχει, ήδη, καθυστερήσει την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και την περαιτέρω δραστηριοποίηση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχει παραλάβει εγκαίρως όλα τα στοιχεία που όφειλε η συριακή ηγεσία να παραδώσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επίσης, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί ν' αποστείλει στρατιωτικούς ειδικούς για να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για ενίσχυση του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού σε όλο τον κόσμο, λόγω της κατάστασης στη Συρία. Μιλώντας σε σύνοδο του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας δεσμεύτηκε η Ρωσία να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού που πιθανώς ν' αντιμετωπίσουν σε αυξημένο βαθμό τα υπόλοιπα μέλη του, δηλαδή οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες Τατζικιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αρμενία και Λευκορωσία.

Κλιμακώνεται ο εξοπλισμός αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων

Τη στάση των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στηλίτευσε σε συνέντευξή του στην κινεζική τηλεόραση και ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ τις κατηγόρησε ότι «πολεμούν ένα φαντασιακό εχθρό» και επανέλαβε ότι πίσω από τους «τρομοκράτες βρίσκονται συγκεκριμένες χώρες, που τους εξοπλίζουν και τους δίνουν και εντολές», λέγοντας ότι δεν μπορεί ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο να τους «δώσουν την εντολή να εμποδίσουν τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να προσεγγίσουν τους χώρους φύλαξης των χημικών όπλων». Εξέφρασε επίσης βεβαιότητα ότι Ρωσία και Κίνα δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει απόφαση που θα δίνει πράσινο φως για την αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Στις εξελίξεις στο εσωτερικό, νεκρό έπεσε σημαίνον στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» στην επαρχία Ιντλίμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία μετά από ενέδρα που του είχαν στήσει αντικαθεστωτικοί από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Η είδηση επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι συγκρούσεις στους κόλπους των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται. Επίσης, την Κυριακή, όλμος έπληξε το κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό, χωρίς να ανακοινωθούν ζημιές ή θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια(2015-10-13 00:00:00.0)
Σε «συμβιβασμό» καταλήγουν τα «παζάρια»(2013-09-27 00:00:00.0)
Στοιχεία σε βάρος των αντικαθεστωτικών ανακοινώνει η Ρωσία(2013-09-19 00:00:00.0)
Αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες και η επέμβαση συνεχίζεται(2013-09-14 00:00:00.0)
Ετοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση(2013-02-26 00:00:00.0)
«Ναι» στους «Πάτριοτ» από το ΝΑΤΟ, φημολογία περί χημικών όπλων(2012-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ