Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών του φασόν

ΝΤΑΚΑ.--

Σε μαζικές συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις απαιτώντας αύξηση του κατώτατου μισθού προχωρούν από το Σάββατο, εργάτες στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές, σε πολλές πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και της αστυνομίας, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις χτες, για τρίτη μέρα, ξεπέρασε τους 200.000 διαδηλωτές. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γκαζιπούρ, όπου λειτουργούν εκατοντάδες εργοστάσια φασόν, Μουσταφιζούρ Ραχμάν έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» προκειμένου να δικαιολογήσει τη βία της αστυνομίας απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές, καθώς έγινε χρήση χημικών και σφαιρών καουτσούκ. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές πυρπόλησαν εργοστάσια, ενώ οι τραυματίες υπολογίζεται ότι είναι δεκάδες, καθώς εργαζόμενοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, στη Ντάκα, στο Σαβάρ, στην Γκαζιπούρ και αλλού. Κλειστά έμειναν περισσότερα από 300 εργοστάσια, χτες, από το φόβο των κινητοποιήσεων.

Οι εργάτες στα κάτεργα του φασόν στο Μπαγκλαντές, υποχρεώνονται να δουλεύουν για περισσότερες από 12 ώρες τη μέρα, ακόμα και δεμένοι, σε άθλιες συνθήκες, ρισκάροντας τη ζωή τους, με αμοιβή 28 ευρώ το μήνα (3.000 τάκα). Χαρακτηριστική των συνθηκών που επικρατούν στα συγκεκριμένα εργοστάσια είναι η κατάρρευση του κτηρίου Ράνα Πλάζα, τον Απρίλη, στο οποίο στεγάζονταν πέντε εργοστάσια ρούχων και έγινε ο τάφος για περισσότερους από 1.120 εργάτες και εργάτριες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 100 δολάρια (8.114 τάκα) και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όσο χρειαστεί. Οι βιομήχανοι του φασόν αντιπροτείνουν αύξηση 20%. Το Μπαγκλαντές, η δεύτερη χώρα σε εξαγωγή ρούχων παγκοσμίως, είναι ο προμηθευτής μεγάλων πολυεθνικών, όπως η «Walmart», η «Carrefour», η H&M. Οι εξαγωγές ρούχων καλύπτουν το 80% των εξαγωγών της χώρας συνολικά και αποφέρουν 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία πάνε στους κεφαλαιοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ