Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αισιοδοξία για το μέλλον ανάπτυξης των σινο-αμερικανικών σχέσεων εξέφρασε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Μάρτη.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ως κοινή πεποίθηση του ίδιου όσο και του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως «η επιτυχία της ανθρωπότητας τον 21ο αιώνα εξαρτάται πολύ από τον τρόπο που θα χειριστούν οι δύο χώρες τις μεταξύ τους σχέσεις και θα συνεργαστούν σε προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής ζωής». Χαρακτήρισε «απαραίτητες» για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τις στενές συναντήσεις και τις αλληλοεπισκέψεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στις δύο χώρες...

Πριν τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων).

Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς την κρίση στη Συρία, τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κυβερνοασφάλεια και τις κλιματικές αλλαγές. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, σύμφωνα με ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου Ζινχουά, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο «θα παίξει θετικό και εποικοδομητικό» ρόλο στα Ηνωμένα Εθνη αναφορικά με την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με το συριακό χημικό οπλοστάσιο, επισημαίνοντας ως υπέρτατο μέσο επίλυσης κρίσεων τα πολιτικά μέσα και το διάλογο. Αντίθετα, ο Αμερικανός ομόλογός του διαπίστωσε «διαφορές και σημαντικές διαφωνίες» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει «η διεθνής κοινότητα να απαντήσει στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς».

Ο Γουάνγκ ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί σήμερα (Σάββατο) στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ