Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και κατοχικές δολοφονίες υποσκάπτουν τις συνομιλίες

ΡΑΜΑΛΑ.--

«Αν δεν παγώσει ο εποικισμός και δε σταματήσουν οι δολοφονίες Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα σταματήσουν πολύ σύντομα και πολύ απότομα» προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μιλώντας σε Δυτικούς διπλωμάτες. Ο Ερακάτ επανέλαβε την καταγγελία της παλαιστινιακής πλευράς ότι είναι προφανές ότι ακολουθείται μια γνωστή τακτική: κάθε φορά που είναι να γίνει ένας γύρος συνομιλιών, η ισραηλινή πλευρά ανακοινώνει κάποιο νέο σχέδιο για τους εποικισμούς (σπίτια, υποδομές κλπ) ενώ ταυτόχρονα από τις αρχές Αυγούστου, οπότε άρχισαν οι συνομιλίες, υπό αμερικανική αιγίδα και ασφυκτική πίεση, μέχρι σήμερα, έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής στη Δ. Οχθη επτά Παλαιστίνιοι.

Ο Ερακάτ απέφυγε επισταμένα ν' αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών καθώς εξαρχής συμφωνήθηκε να μη δίνεται τίποτε στη δημοσιότητα για να «διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση». Σχολίασε, όμως, τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θέλει να συνεχίσει να έχει παρουσία στη Δ. Οχθη για τουλάχιστον άλλα 40 χρόνια για λόγους «ασφαλείας». Είπε ότι «οι εποικισμοί και όλη η επιχείρηση που έχει στηθεί γύρω από αυτούς απέφεραν μόνο το 2012 στο Ισραήλ περί τα 612 εκατομμύρια δολάρια. Οχι 40 αλλά 400 χρόνια θα θέλει να μείνει το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται το παλαιστινιακό έδαφος».

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ορκίστηκε στη Ραμάλα το παλιό κυβερνητικό σχήμα ως νέο. Πιο συγκεκριμένα, η «νέα» κυβέρνηση είναι αυτή που είχε ορκιστεί και την άνοιξη. Στις 6 Ιούνη, ο πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλαχ είχε υποβάλλει την παραίτησή του λόγω σφοδρών τριβών εξουσίας με τους δύο αντιπροέδρους του. Τελικά, μετά από πολύμηνες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ίδιο σχήμα ορκίστηκε εκ νέου μετά από διαβεβαιώσεις συνεργασίας. Θεωρητικώς το σχήμα αυτό είναι «προσωρινό», καθώς επισήμως έχει τεθεί ως στόχος η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων εθνικής συμφιλίωσης. Αλλά η «Χαμάς» διαφώνησε με την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ και η ενδο-παλαιστινιακή διαδικασία συνεχίζεται μετ' εμποδίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ