Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Ο εργατόκοσμος αποστόμωσε τους χρυσαυγίτες και τ' αφεντικά τους

Μαζική και με παλμό η χτεσινή συγκέντρωση των σωματείων, στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής

Από τη συγκέντρωση στην πύλη της Ζώνης
Από τη συγκέντρωση στην πύλη της Ζώνης
Αποστομωτική απάντηση στους χρυσαυγίτες, το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στη Ζώνη του Περάματος και σε κάθε τόπο δουλειάς, έδωσε χτες ο εργατόκοσμος του Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν σωματεία του Πειραιά, για να καταδικάσουν τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, την περασμένη Πέμπτη.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί στις 6 το απόγευμα στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πολύ πριν την καθορισμένη ώρα, εργάτες από κάθε κλάδο και εργατογειτονιά του Πειραιά, έμπαιναν κατά κύματα στο χώρο της Ζώνης. Ναυτεργάτες, οικοδόμοι, εργάτες από τα ελαιουργοσαπουνοποιεία, από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στους δήμους της πειραιώτικης περιφέρειας, εκπαιδευτικοί...

Κάθε κλάδος με το δικό του μπλοκ και πανό, Λαϊκές Επιτροπές και επιτροπές ανέργων γέμισαν το χώρο της συγκέντρωσης. Την απάντηση που τους πρέπει έδωσαν στα θρασίμια φασιστοειδή οι ίδιοι οι εργάτες της Ζώνης, συγκροτώντας το πιο μαζικό μπλοκ της κινητοποίησης, με τους νεολαίους του κλάδου στην πρώτη γραμμή, με τις σημαίες του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του ΠΑΜΕ. Το κεντρικό πανό πίσω από την εξέδρα, με την υπογραφή των σωματείων της Ζώνης, έδινε τον τόνο: «Το εργατικό κίνημα δεν έχει σχέση με φασίστες δολοφόνους των εργατών».

Ο Δανός συνδικαλιστής χαιρετίζει τη συγκέντρωση
Ο Δανός συνδικαλιστής χαιρετίζει τη συγκέντρωση
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και ένα από τα θύματα της ύπουλης επίθεσης την περασμένη Πέμπτη. Συμμετείχε ακόμα αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με τον γενικό της γραμματέα Γιώργο Μαυρίκο και συνδικαλιστές από Δανία, Ν. Αφρική και Αγγλία.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας ο Δανός συνδικαλιστής Εμίλ Νόλσεν, οικοδόμος, χαιρέτισε τη συγκέντρωση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Και εμείς αντιμετωπίζουμε αυτή τη μαύρη δύναμη στην Ευρώπη. Γιατί ανεβαίνει αυτό το ρεύμα σε όλη την Ευρώπη; Είναι οι ομάδες εξουσίας που σπρώχνουν αυτή τη μαύρη χολέρα. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται συνολικά στην Ευρώπη σε βάρος της εργατικής τάξης. Οποιος χτυπάει ταξικό εργάτη στην Ελλάδα ή όπου αλλού, είναι σαν να χτυπάει όλους τους εργάτες. Αυτό δε θα το ανεχθούμε, δε θα τους το επιτρέψουμε».

Η πορεία που ακολούθησε, ο όγκος, ο παλμός και τα απανωτά συνθήματά της ταρακούνησαν το Πέραμα, βγάζοντας τον κόσμο σε μπαλκόνια και πεζοδρόμια. «Χρυσή Αυγή - ρουφιάνοι των αφεντικών, έξω από το Πέραμα την πόλη εργατών», «Κράτος, φασίστες και εργοδοσία χέρι δε θα βάλετε στα σωματεία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ οργάνωση και πάλη», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που έπεφταν βροχή. Η πορεία κατέληξε ξανά στη Ζώνη.

Σωματεία - φορείς που συμμετείχαν

Από την πορεία στους δρόμους του Περάματος
Από την πορεία στους δρόμους του Περάματος
Τη χτεσινή συγκέντρωση διοργάνωσαν τα εξής σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, Σύλλογοι Εργαζομένων στους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού.

Συμμετείχαν οι φορείς του Πειραιά: ΕΚΠ, Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, ΕΛΜΕ, Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σύλλογος Λογιστών, Σωματείο Καθαριστριών, Παράρτημα Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού, Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, Νίκαιας - Ρέντη - Κορυδαλλού, Γυναικείοι Σύλλογοι (ΟΓΕ), Ενώσεις Γονέων Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Ε' Διαμερίσματος Πειραιά, Σύλλογος Δασκάλων Περάματος - Κερατσινίου, Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος, Πολιτιστικοί Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Νίκαιας ΟΦΟΝ, ΑΦΟΑ και Χαραυγής (Κερατσίνι), τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, Κερατσινίου, Νίκαιας, Κορυδαλλού και πολλοί άλλοι.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ