Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Στα γεμάτα» η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος

Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα προσδιοριστεί το ύψος του νέου δανείου, γράφουν οι «Financial Times»

Στην Ευρωζώνη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ελληνικό χρέος και στις ΗΠΑ γύρω από τις σημερινές αποφάσεις της Fed
Στην Ευρωζώνη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ελληνικό χρέος και στις ΗΠΑ γύρω από τις σημερινές αποφάσεις της Fed
Ολοένα και πιο «ζεστή» γίνεται η συζήτηση για ένα νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, το οποίο, μαζί με τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες, επιβεβαιώνει τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η συζήτηση για το τρίτο «πρόγραμμα στήριξης» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014 - 2015 στην Ελλάδα, μπορεί να πάρει έως και ένα χρόνο, ενώ υπολογίζει το σχετικό κονδύλι στα 15 δισ. ευρώ.

Οι «Financial Times» σημειώνουν πως οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες θα προσδιοριστούν στο διάστημα Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2013 και μέχρι τον Απρίλη του 2014 θα εξεταστεί ο τρόπος για την παραπέρα απομείωση του ελληνικού χρέους, πιθανότατα με νέα μείωση επιτοκίων και παράταση στην αποπληρωμή δανείων. Τέλος, οι «Financial Times» αναφέρουν εκτιμήσεις αξιωματούχων της τρόικας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, μετά τα μέσα του 2014, οπότε αναμένονται νέοι έλεγχοι στις ελληνικές τράπεζες.

Συνηγορώντας στα παραπάνω, ο επικεφαλής της γερμανικής «Commerzbank», Γιεργκ Κρέμερ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα μετά το 2014, είπε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ιδιώτης επενδυτής, ο οποίος θα μπορούσε να τρομάξει από την είδηση περί νέας βοήθειας». Μιλώντας στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», είπε ακόμα ότι «η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ αποτελεσματική» και ότι «οι φόβοι για κατάρρευση της νομισματικής ένωσης έχουν εν πολλοίς φύγει από το μυαλό των επιχειρηματιών».

Της ίδιας λογικής είναι και το άρθρο του Β. Σόιμπλε στους «Financial Times». Καλεί τον κόσμο να χαίρεται (!) «με τις θετικές οικονομικές ενδείξεις που στέλνει η Ευρωζώνη», δείγμα του ότι «η δημοσιονομική και διαρθρωτική δουλειά αποδίδει, βάζοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη». Παρουσιάζει μάλιστα σαν παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία «στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν ο άρρωστος της Ευρώπης», αλλά ανέκαμψε, διδάσκοντας ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο για να εμφανίσουν αποτελέσματα και το πως ό,τι έσπασε, μπορεί να επισκευαστεί».

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ επαναλαμβάνει σε συνέντευξη την άρνησή της να συναινέσει σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και εξηγεί: «Εάν προχωρήσουμε σε άφεση του χρέους μιας χώρας, θα θελήσουν το ίδιο και άλλες χώρες. Αυτό θα είχε συνέπειες για τους επενδυτές στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη ανέκτησε αισθητά εμπιστοσύνη και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα».

Τρανταγμοί σε Φινλανδία - Γαλλία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι το 2014 πρόκειται να υπερβεί για πρώτη φορά το όριο του 60% του δημοσίου χρέους επί του ΑΕΠ, επειδή η οικονομία της χώρας δε σταματά να συρρικνώνεται. Το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 60,7% το 2014 και στο 62,0% το 2015. Η Φινλανδία είναι «το μόνο κράτος της Ευρωζώνης, το οποίο ουδέποτε είχε παραβιάσει οποιοδήποτε από τα κριτήρια του Μάαστριχτ», σημείωνε το Μάη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Moody's».

Ομοίως, η εφημερίδα «Figaro» ισχυρίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα αυξηθεί κι άλλο, φθάνοντας στο 95,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014. Πρόκειται για χρέος 1,95 τρισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε χρέος 30.000 ευρώ ανά κάτοικο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι το χρέος θα «φθάσει στο αποκορύφωμά του και κατόπιν θα αρχίσει να μειώνεται», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης, μετά τη Γερμανία, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Για τη Γαλλία, το κόστος των «προγραμμάτων στήριξης» άλλων χωρών ανήλθε το 2012 σε 48 δισ. ευρώ και αναμένεται να φθάσει τα 62,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 68,7 δισ. ευρώ το 2014. Αν εξαιρούνταν ο δανεισμός προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το χρέος θα ανερχόταν στο 91,8% του ΑΕΠ το 2014, έγραψε η «Figaro».

Παίρνοντας την πάσα από το δημοσίευμα, ο Μοσκοβισί υπερασπίστηκε τις αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι «να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα». Την περασμένη εβδομάδα, ο Μοσκοβισί είπε ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξαντλήσει την παράταση των δύο ετών που έδωσε στη Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρόοδο της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, προμηνύοντας και νέα μέτρα. Μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ του Ταμείου, που ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 84,7 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι «οι κυπριακές Αρχές παραμένουν αφοσιωμένες στο να κάνουν περαιτέρω βήματα για την ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας, καθώς και για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Αναμένονται εξελίξεις στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τέλος, συνεδριάζει από χτες το ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), το οποίο αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την επιβράδυνση του προγράμματος αγορών ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί κάθε μήνα. Χτες, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είπε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη, αφού οι ΗΠΑ θα έχουν ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα στα μέσα Οκτώβρη.

«Εάν οι κάτοχοι ομολόγων των ΗΠΑ αποφασίσουν πως θέλουν να πληρωθούν αντί να συνεχίσουν να μετακυλίουν τις επενδύσεις τους, ολόκληρο το ταμειακό ισοζύγιο μπορεί να εξανεμιστεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ ακόμα και σε στάση πληρωμών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ