Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Σε εξέλιξη τα παζάρια για την τιμή του αερίου

Στο επίκεντρο το αίτημα των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνότερη Ενέργεια

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τη ρωσική «Gazprom», για τη διαμόρφωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη ΔΕΠΑ να ζητάει μείωση κατά ένα πέμπτο περίπου, σύμφωνα με το «Reuters». Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να προσφύγει σε διαιτησία, προσδοκώντας να πετύχει καλύτερες τιμές για τις ντόπιες επιχειρήσεις, που «καίγονται» για φτηνότερη Ενέργεια.

Σύμφωνα με το «Reuters», η «Gazprom» αναθεωρεί ήδη τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μη χάσει πελάτες. Η «Gazprom» είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, την οποία τροφοδοτεί με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 2,3 δισ. κ.μ. από την «Gazprom» το 2013, συγκριτικά με τα 2,8 δισ. που μπορεί να εισάγει ετησίως, βάσει του συμβολαίου τους. Η σύμβαση αυτή λήγει στα τέλη του 2016 και το πιθανότερο είναι να επεκταθεί.

Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την «Gazprom», της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς Ενέργειας, η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην «Gazprom» περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κ.μ. αερίου. Η τιμή αυτή είναι κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθμισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ