Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι αριθμοί δε λένε όλη την αλήθεια

Οι αριθμοί ευημερούν. Το βεβαιώνουν οι επικαιροποιημένοι παγκόσμιοι πίνακες Penn, ένα εργαλείο του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που θεωρείται από τους ανά τον κόσμο αναλυτές η πλέον αξιόπιστη πηγή για τα παγκόσμια στοιχεία που αφορούν το μέγεθος των οικονομιών του κόσμου. Οι πίνακες βεβαιώνουν ότι η εξέταση των στοιχείων όλων των χωρών σε βάθος 50 χρόνων προς τα πίσω δείχνει ότι 4,9 δισ. άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου το ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές μέσα σ' αυτά τα τελευταία 50 χρόνια. Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε χώρες που το ΑΕΠ αυξήθηκε από 2 μέχρι 5 φορές. Και μόλις 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες, όπου το ΑΕΠ δεν υπερδιπλασιάστηκε στα τελευταία 50 χρόνια.

Οπως συμβαίνει συχνά με τη στατιστική, είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα. Σκοπός της σχετικής έρευνας ήταν να αποδείξει ότι υπάρχει μαζική αύξηση πλούτου. Οτι, παρά την καπιταλιστική κρίση, ο κόσμος ευημερεί. Κι αυτό απέδειξε συγκρίνοντας την αξία αγαθών που η κάθε χώρα κατανάλωνε, επένδυε και εμπορευόταν.

Η μόνη αλήθεια που περιέχει η έρευνα είναι ότι ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε στα τελευταία πενήντα χρόνια. Για μια τέτοια διαπίστωση, όμως, δε χρειάζεται ειδική γνώση. Οι αποδείξεις υπάρχουν γύρω μας. Από μόνη της η τεχνολογική εξέλιξη μαρτυρά όχι μόνο τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και το αποτέλεσμα. Οι ίδιοι οι καπιταλιστές, εξάλλου, δεν κρύβουν ότι ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται. Αυτό που κρύβουν τόσο οι καπιταλιστές όσο και οι αναλυτές τους είναι ότι όλο και περισσότερος πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Στα χέρια των παράσιτων - των καπιταλιστών και δη του μονοπωλιακού κεφαλαίου, χωρίς τους οποίους ο πληθυσμός της Γης θα μπορούσε να ζει τόσο καλύτερα, όσο μαρτυρά ακριβώς η αύξηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ