Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

«Γκρεμίστε το οικοδόμημα του Πινοσέτ!», «Θέλουμε δωρεάν, ποιοτική, δημόσια Παιδεία», βροντοφώναξαν χτες στους δρόμους της χιλιανής πρωτεύουσας, Σαντιάγκο, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές γυμνασίων και λυκείων της χώρας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του συστήματος ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που άφησε σαν «κληρονομιά» πριν ακριβώς 40 χρόνια το στυγερό χουντικό καθεστώς του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ (1973 - 1990).

Η κινητοποίηση που ξεκίνησε από την πλατεία Μπακεντάνο διοργανώθηκε από τη Συνομοσπονδία Φοιτητών Χιλής (CONFECH), το Εθνικό Συντονιστικό των Μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Μαθητική Συντονιστική Συνέλευση με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων νέων.

Στη διάρκεια κεντρικής ομιλίας, ο εκπρόσωπος της CONFECH Αντρες Φιελμπάουμ κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν δημοσίως τις θέσεις τους για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος ενόψει των προγραμματισμένων για τις 17 Νοέμβρη εκλογών, σημειώνοντας ότι «πριν από 40 χρόνια η εκπαίδευση έγινε προϊόν και παραμένει τέτοιο έως σήμερα».

Από την πορεία, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι κουκουλοφόροι προβοκάτορες που έδωσαν αφορμή στις αστυνομικές δυνάμεις για τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα επεισοδίων που έληξαν με τη σύλληψη περίπου 210 ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.

Το ίδιο 24ωρο, και ενώ την προσεχή Τετάρτη, 11 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, η χιλιανή «Εθνική Ενωση Δικαστών», που εκπροσωπεί το σύνολο των δικαστών στη χώρα, απολογήθηκε χτες για το γεγονός πως η «Δδικαιοσύνη» έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα της στυγερής χούντας, απαρνούμενη το ρόλο της ως προασπίστρια θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Ηρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα... και από την κοινωνία της Χιλής», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ