Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κόντρες για τον τρόπο αναδιάρθρωσης του χρέους

Τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν βρέξει - χιονίσει, διαμηνύουν αξιωματούχοι της ΕΕ

Είτε με «κούρεμα», είτε με άλλη λύση, η αναδιάρθρωση του χρέους προϋποθέτει ένταση των μέτρων σε βάρος του λαού
Είτε με «κούρεμα», είτε με άλλη λύση, η αναδιάρθρωση του χρέους προϋποθέτει ένταση των μέτρων σε βάρος του λαού
Χρηματοδοτικό κενό ύψους 6,5 δισ. ευρώ βλέπει για το 2015 στην Ελλάδα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, σε επιστολή του προς τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Bild». Το δημοσίευμα έδωσε τροφή να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο της συνολικότερης διαμάχης στη Γερμανία για τη διαχείριση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια και για το διάστημα 2017 - 2022.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «παρά την πρόσφατη πρόοδο τα προβλήματα της Ελλάδας δε θα έχουν λυθεί εντελώς μέχρι το 2014. Είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη πέραν του προγράμματος». Ο ίδιος επανέλαβε πως το Γιούρογκρουπ θα προσφέρει επαρκή βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού, μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Οπως αποκάλυψε, όταν οριστικοποιηθούν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2013, τον Απρίλη του 2014, η Ευρωζώνη ίσως εξετάσει κάποια νέου είδους ελάφρυνση για το χρέος της χώρας. «Το Γιούρογκρουπ συμφώνησε πέρυσι να εξετάσει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, όπως νέα μείωση των επιτοκίων για τα ελληνικά δάνεια διάσωσης αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε αν τηρούνται όλοι αυτοί οι όροι μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε χτες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα συμμετάσχει σε περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Είναι αρκετά σαφές ότι δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση (του ελληνικού προϋπολογισμού)», είπε, την ώρα που συζητούνταν η μετακύλιση από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων που λήγουν. Σε χτεσινή της συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα στο 0,5% τα βασικά επιτόκια του ευρώ, συνεχίζοντας να διοχετεύει φτηνό χρήμα στις τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Πρωτεύουν οι «μεταρρυθμίσεις»

Σύμφωνα, εξάλλου με το «βαρόμετρο χρέους» του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 10% του ΑΕΠ, για να κρατήσει τουλάχιστον σταθερό το ποσοστό του χρέους. Αυτό είναι «σαφώς απατηλό», λέει το Ινστιτούτο, που προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος είναι υψηλό σε βαθμό που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ισχυρίζεται ότι δε θα πρέπει να εκπλαγούμε αν μετά τις εκλογές ανακοινωθεί ότι το «κούρεμα» για την Ελλάδα θα είναι «χωρίς εναλλακτική λύση».

Σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο, αν θέλει κανείς να μειώσει το δημόσιο χρέος σε ποσοστό περίπου 120% του ΑΕΠ, θα έπρεπε να το «κουρέψει» κατά 33%. Αλλες εκτιμήσεις φτάνουν μέχρι και το 70%. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό τους, δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε «κούρεμα». Οι υπόλοιποι πιστωτές θα έπρεπε επομένως να δεχτούν αναλόγως υψηλότερες περικοπές. Αν υπολογίσει κανείς ότι το «κούρεμα» θα είναι του ύψους 50%, οι πιστωτές αυτοί θα υποστούν στο τέλος απώλειες της τάξεως περίπου 65%.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στις δανειακές βοήθειες προς την Ελλάδα αναλογεί στο κεφαλαιακό της μερίδιο στην ΕΚΤ -ποσοστό που βρίσκεται περίπου στο 27%. Αρα, σε περίπτωση ενδεχόμενου «κουρέματος» του χρέους, η Γερμανία θα έχανε 28 δισ. ευρώ.

Οπως λέει το Ινστιτούτο, η αναμενόμενη ελάφρυνση θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός «καθαρού κουρέματος», ή με μηδενισμό των τοκοχρεολυσίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στο άπειρο. Εκτιμάει, ωστόσο, ότι «ένα (άμεσο ή έμμεσο) κούρεμα του χρέους δεν επαρκεί για να λύσει βιώσιμα την ελληνική κρίση. Το πραγματικό κλειδί εναπόκειται στις πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το αναμενόμενο κούρεμα μπορεί μόνο να συνοδεύει - και όχι να αντικαταστήσει - τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Αλλο δημοσίευμα του Reuters, επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση πριν το δεύτερο μισό του 2014, όμως η απόφαση πρέπει να ληφθεί τον Νοέμβριο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάσει καταστατικού, δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, αν αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι επιλογές περιλαμβάνουν μία πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ένα βραχυπρόθεσμο ομόλογο και την αναδιανομή αχρησιμοποίητων πόρων από τα πακέτα διάσωσης που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα».

Στο παιχνίδι και οι υδρογονάνθρακες

Η συζήτηση για ένα νέο δάνειο επεκτείνεται τώρα και στην Ιρλανδία, για την οποία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι «είχε πολύ καλή επίδοση στο πρόγραμμά της και θα βγει από το πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξουν μέτρα για να υποστηριχθεί η σταδιακή έξοδός της». «Δεν μπορώ να σας δώσω ακόμη λεπτομέρειες για τον τρόπο, αλλά θα υπάρξει υποστήριξη ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα είναι μια καλή έξοδος και όχι μια προσωρινή έξοδος», είπε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δήλωσε χτες ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τη Fed«αργότερα αυτό το έτος» και ο τερματισμός τους στα μέσα του 2014, αποτελεί «την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός», εφόσον επιβεβαιωθούν οι οικονομικές προβλέψεις. Σύμφωνα, τέλος, με ανάλυση στη γερμανική διαδικτυακή πλατφόρμα οικονομικών ειδήσεων Deutsche Wirtschafts Nachrichten, η αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ συνδέεται με τη ζωτική ανάγκη και το στρατηγικό στόχο της ΕΕ να εξασφαλίσει την ενεργειακή της τροφοδοσία και επάρκεια.

Οπως γράφει το δημοσίευμα, «η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό πρότζεκτ. Εχει να κάνει με το φυσικό αέριο. Η ΕΕ θέλει να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατασκευάζοντας γι' αυτό το σκοπό έναν αγωγό, ο οποίος θα οδηγεί από την Τουρκία στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας. Προκειμένου να μη διακυβευθεί το έργο, εξαιτίας μιας κατάρρευσης της Ελλάδας, η χώρα διατηρείται στο ευρώ».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμα ότι οι εταιρείες εκμετάλλευσης του TAP «υπόσχονται μεν ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, για τους περισσότερους Ελληνες δε θα επιφέρει καμία πραγματική βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτοί θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται με προγράμματα λιτότητας. Αντιθέτως, οι ελίτ στην Αθήνα θα επωφεληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως κάνουν εδώ και 100 χρόνια, συσσωρεύοντας χρήματα από το εξωτερικό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χωρίς να φέρνουν την Ελλάδα πάνω από το επίπεδο μίας αναπτυσσόμενης χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ