Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με επαναλήψεις και νέα έργα ο φετινός χειμώνας

«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο ΠΟΛΗ
«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο ΠΟΛΗ
Με δύο, ιδιαίτερα απαιτητικές παραγωγές, που θα παρουσιαστούν σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, θα καλύψει την επόμενη θεατρική περίοδο 2013 - 2014 το θέατρο ΣΤΟΑ, διανύοντας την 43η του χρονιά. Σ' αυτές θα προστεθεί και μια μικρή επανάληψη, σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, της περσινής επιτυχίας των τριών μονολόγων από την Λ. Πρωτοψάλτη, τον Θαν. Παπαγεωργίου και την Εύα Καμινάρη, που παρουσιάστηκαν με το γενικό τίτλο «Με όλο μου το είναι». Και οι δύο καινούργιες παραγωγές έχουν ιδιαίτερη σημασία για το ιστορικό θέατρο, αφού αφορούν σε έργα ή συνεργασίες που ανήκουν στην πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, τότε που το Θέατρο ΣΤΟΑ καθιερωνόταν σαν μια σημαντική θεατρική μονάδα του θεατρικού χώρου.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά έργα, τόσο θεματολογικά, όσο και υφολογικά, αφού το ένα ανήκει αυστηρά στο στρατευμένο θέατρο και το άλλο σε ένα είδος θεάτρου που δεν έχει ακόμη αποκτήσει ονομασία, αφού βασικά στηρίζεται στη λογική και το χιούμορ του κόμικ, γραμμένο από έναν εκπρόσωπο του είδους. Πρόκειται για τα έργα «Επείγοντα περιστατικά» του Αρκά και «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας» του Πέτερ Βάις, που δεν έχει ξαναπαιχτεί ποτέ από άλλο θέατρο (παρουσιάστηκε μέσα στη δικτατορία, το 1973, παίρνοντας πολύ δύσκολα άδεια από τη λογοκρισία, η οποία είχε απαγορέψει περί τους 50 στίχους, κάτι που είχε κάνει τον Πέτερ Βάις να αρνηθεί, κατ' αρχήν, να δώσει τη συγκατάθεσή του για το ανέβασμα του έργου του. Ηταν το έργο που εκείνη την εποχή υπήρξε η πολιτική αναφορά των φοιτητών που πλημμύριζαν τη ΣΤΟΑ για να εκδηλωθούν εναντίον της χούντας. Ηταν το έργο που παιζόταν στη ΣΤΟΑ την ημέρα των γεγονότων του Πολυτεχνείου και που ανάγκασε την Ασφάλεια να κλείσει τότε τη ΣΤΟΑ για ένα μήνα).

«Ολεάννα» στο Εμπορικόν
«Ολεάννα» στο Εμπορικόν
Το ανέβασμα των δύο έργων έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη ο Αρκάς και για το Δεκέμβρη ο Βάις, ενώ οι μονόλογοι θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, κάθε Τρίτη και Τετάρτη, μόνο για λίγες βδομάδες στην αρχή της περιόδου. Στα δύο έργα, εκτός από την Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, θα πάρουν μέρος οι βασικοί συνεργάτες της ΣΤΟΑΣ Εύα Καμινάρη, Ευδοκία Σουβατζή και Κοραλία Τσόγκα και τέσσερις νέοι ηθοποιοί, οι Λεονάρδος Μπατής, Χριστίνα Πλατανιώτη, Γιώργος Πέππας και Θόδωρος Τουμπάνος.

Κλασικό και σύγχρονο

Στο θέατρο «Εμπορικόν» σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - εκτός από την «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ, που θα «ανοίξει» τη θεατρική σαιζόν, δύο ακόμη σημαντικά έργα του αγγλικού θεάτρου: «Η Εκδοχή του Browning» του Τέρενς Ράτινγκαν και η «Η συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ. Και στα δύο έργα η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κουβίδη, η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Βλασσόπουλου. Η «Ολεάννα» ξεκινά παραστάσεις στις 23 Οκτωβρίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης για δύο βδομάδες. Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός και Λουκία Μιχαλοπούλου.

«Το κουρδιστό πορτοκάλι» στο «Αποθήκη»
«Το κουρδιστό πορτοκάλι» στο «Αποθήκη»
Ο Γιώργος Κιμούλης ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου «Δημήτρης Χορν» και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σταμάτη Φασουλή θα ερμηνεύσει τον τραπεζίτη «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ιψεν. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Ελευθερία Μπενοβία, κ.ά. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για το τέλος Οκτώβρη. Στη νέα θεατρική του στέγη, ο Γιώργος Κιμούλης θα πρωταγωνιστήσει επίσης στο έργο «Ο Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ, που θ' ανέβει περίπου το Φλεβάρη και θα παίζεται παράλληλα με τον Μπόρκμαν.

Tο έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» για δεύτερη συνεχή σεζόν και περιορισμένο αριθμό παραστάσεων παρουσιάζεται στο Θέατρο «Πόλη». Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παππά, Παναγιώτης Εξαρχέας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης. Σκηνικά - Κουστούμια: Γιώργος Πάτσας Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Το ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, «Αέρας», του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με την Ράνια Οικονομίδου και την Ρένη Πιττακή, σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου (πρεμιέρα, 2ο δεκαήμερο Οκτώβρη). Ενώ στη Νεανική Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο «Frankand Ferdinand» του SamuelAdamson. Μετάφραση - Δραματουργία Γιωργίνα Γερμανού, Ελένη Ζαχοπούλου. Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχοπούλου. Παίζουν: Βαβαδάκης Μάνος, Εξαρχέας Παναγιώτης, Επιθυμιάδη Δανάη, Ζήκου Κόνυ, Λάσκος Αρης, Παναγουλέα Ελεάννα (1ο δεκαήμερο Νοέμβρη).

Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, από τον Οκτώβρη στο Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου. Την Γουίννυ ερμηνεύει η Ναταλία Τσαλίκη και τον Γουίλλυ ο Δημήτρης Κανέλλος. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Συμπαραγωγή: «Θεάτρο Τέχνης» - Ναταλία Τσαλίκη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 18 Οκτώβρη.

«Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας», «Στοά» (1973)
«Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας», «Στοά» (1973)
Το ανατρεπτικό και προκλητικό έργο του Anthony Burgess, «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», παρουσιάζεται από τέλη Οκτώβρη στο θέατρο «Αποθήκη», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τον Αρη Σερβετάλη στον κεντρικό ρόλο. Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό. Η διάσημη νουβέλα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και σαράντα χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με «τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Στο μεταξύ, είχε αποκλειστεί από πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες «λόγω θέματος» και «λόγω λεξιλογίου». Το 1971, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Stanley Kubrick. Η προβολή του φιλμ απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες (στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 1999!). Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο Burgess διασκεύασε το έργο για το θέατρο κυρίως λόγω των καλλιτεχνικών διαφορών που είχε με τον Kubrick σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά του. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 από το «Θέατρο Ερευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη. Παίζουν επίσης: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίμων Φιορέττος. Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης.

Από 14 Σεπτέμβρη, έως 2 Οκτώβρη, στο γκαράζ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418.579), θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή Βάνας Πεφάνη και Γιάννη Καρκανεβάτου και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης. Βίντεο αρτ: Νίκος Γιαβρόπουλος. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.

Το υπαρξιακό θρίλερ «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη θα είναι το σημείο θεατρικής συνάντησης του Λάζαρου Γεωργακόπουλου και της Μυρτώς Αλικάκη, αλλά και του σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου για τον επόμενο χειμώνα, στην Αθήνα. Η παράσταση θα είναι συμπαραγωγή της Θεατρικής Σκηνής FAUST και η πρεμιέρα θα δοθεί το Γενάρη του 2014.

Μερικοί το προτιμούν... κωμωδία

Από τις 16 Οκτώβρη, έως την Κυριακή 3 Νοέμβρη «Η Κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αριστοτέλειο και από τις 8 Νοέμβρη θα κάνει ποδαρικό στη νέα θεατρική στέγη του Σπύρου Παπαδόπουλου, στο Θέατρο «Κάππα». Μετάφραση: Αννα Βαρβαρέσου. Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος. Μουσική και τραγούδια της παράστασης: Κίτρινα ποδήλατα. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Τάσος Γιαννόπουλος, Στέλιος Πέτσος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Ενώ από το Γενάρη 2014 στο Θέατρο «Κάππα» θα ανέβει το έργο «Μου λες αλήθεια;» του Γάλλου συγγραφέα, Florian Zeller, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου. Μαζί του η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Τάσος Γιαννόπουλος και η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

Στη σκηνή του θεάτρου «Παλλάς» τον Οκτώβρη θα ανέβει το έργο «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Διεύθυνση Ορχήστρας - Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Νάντια Κοντογιώργη, Λευτέρης Ελευθερίου, 16 ακόμη ηθοποιοί και 10μελής ορχήστρα. Μαζί τους ο Κώστας Βουτσάς. Ενώ, από τις αρχές Φλεβάρη, θα παρουσιαστεί το έμμετρο αριστούργημα του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», γραμμένο στα 1897, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Σμαράγδα Καρύδη, Ομηρο Πουλάκη και πολυμελή θίασο.

Η φάρσα του Ζωρζ Φεϋντώ «Ψύλλοι στ' αφτιά» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τον Οκτώβρη στο Θέατρο «Αλίκη». Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μουτίδου, Πάνος Βλάχος, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και η Μίνα Αδαμάκη. Τους 12 ηθοποιούς θα συνοδεύει μουσικά επί σκηνής ο πιανίστας Δημήτρης Καραβίτης. Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Μουσική επιμέλεια: Αλέξιος Πρίφτης. Κινησιολογική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιαννής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ