«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο ΠΟΛΗ |
Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά έργα, τόσο θεματολογικά, όσο και υφολογικά, αφού το ένα ανήκει αυστηρά στο στρατευμένο θέατρο και το άλλο σε ένα είδος θεάτρου που δεν έχει ακόμη αποκτήσει ονομασία, αφού βασικά στηρίζεται στη λογική και το χιούμορ του κόμικ, γραμμένο από έναν εκπρόσωπο του είδους. Πρόκειται για τα έργα «Επείγοντα περιστατικά» του Αρκά και «Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας» του Πέτερ Βάις, που δεν έχει ξαναπαιχτεί ποτέ από άλλο θέατρο (παρουσιάστηκε μέσα στη δικτατορία, το 1973, παίρνοντας πολύ δύσκολα άδεια από τη λογοκρισία, η οποία είχε απαγορέψει περί τους 50 στίχους, κάτι που είχε κάνει τον Πέτερ Βάις να αρνηθεί, κατ' αρχήν, να δώσει τη συγκατάθεσή του για το ανέβασμα του έργου του. Ηταν το έργο που εκείνη την εποχή υπήρξε η πολιτική αναφορά των φοιτητών που πλημμύριζαν τη ΣΤΟΑ για να εκδηλωθούν εναντίον της χούντας. Ηταν το έργο που παιζόταν στη ΣΤΟΑ την ημέρα των γεγονότων του Πολυτεχνείου και που ανάγκασε την Ασφάλεια να κλείσει τότε τη ΣΤΟΑ για ένα μήνα).
«Ολεάννα» στο Εμπορικόν |
Στο θέατρο «Εμπορικόν» σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο - εκτός από την «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ, που θα «ανοίξει» τη θεατρική σαιζόν, δύο ακόμη σημαντικά έργα του αγγλικού θεάτρου: «Η Εκδοχή του Browning» του Τέρενς Ράτινγκαν και η «Η συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ. Και στα δύο έργα η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κουβίδη, η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και ο σχεδιασμός φωτισμών του Νίκου Βλασσόπουλου. Η «Ολεάννα» ξεκινά παραστάσεις στις 23 Οκτωβρίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης για δύο βδομάδες. Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός και Λουκία Μιχαλοπούλου.
«Το κουρδιστό πορτοκάλι» στο «Αποθήκη» |
Tο έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» για δεύτερη συνεχή σεζόν και περιορισμένο αριθμό παραστάσεων παρουσιάζεται στο Θέατρο «Πόλη». Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Παππά, Παναγιώτης Εξαρχέας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης. Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης. Σκηνικά - Κουστούμια: Γιώργος Πάτσας Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Το ΠΟΛΗ Θέατρο του Δάνη Κατρανίδη συστήνει στο κοινό ένα νέο ελληνικό έργο, «Αέρας», του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με την Ράνια Οικονομίδου και την Ρένη Πιττακή, σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου (πρεμιέρα, 2ο δεκαήμερο Οκτώβρη). Ενώ στη Νεανική Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο «Frankand Ferdinand» του SamuelAdamson. Μετάφραση - Δραματουργία Γιωργίνα Γερμανού, Ελένη Ζαχοπούλου. Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχοπούλου. Παίζουν: Βαβαδάκης Μάνος, Εξαρχέας Παναγιώτης, Επιθυμιάδη Δανάη, Ζήκου Κόνυ, Λάσκος Αρης, Παναγουλέα Ελεάννα (1ο δεκαήμερο Νοέμβρη).
Το έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα, από τον Οκτώβρη στο Θέατρο Τέχνης - Φρυνίχου. Την Γουίννυ ερμηνεύει η Ναταλία Τσαλίκη και τον Γουίλλυ ο Δημήτρης Κανέλλος. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Συμπαραγωγή: «Θεάτρο Τέχνης» - Ναταλία Τσαλίκη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 18 Οκτώβρη.
«Ασμα για το σκιάχτρο της Λουσιτάνιας», «Στοά» (1973) |
Από 14 Σεπτέμβρη, έως 2 Οκτώβρη, στο γκαράζ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 3418.579), θα παρουσιαστεί το μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Πορτογάλου συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες «Ιερουσαλήμ», σε θεατρική διασκευή Βάνας Πεφάνη και Γιάννη Καρκανεβάτου και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λυτζέρης. Βίντεο αρτ: Νίκος Γιαβρόπουλος. Παίζουν: Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιώργος Στριφτάρης, Κοραής Δαμάτης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Κυριάκος Κοσμίδης, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης.
Το υπαρξιακό θρίλερ «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη θα είναι το σημείο θεατρικής συνάντησης του Λάζαρου Γεωργακόπουλου και της Μυρτώς Αλικάκη, αλλά και του σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου για τον επόμενο χειμώνα, στην Αθήνα. Η παράσταση θα είναι συμπαραγωγή της Θεατρικής Σκηνής FAUST και η πρεμιέρα θα δοθεί το Γενάρη του 2014.
Από τις 16 Οκτώβρη, έως την Κυριακή 3 Νοέμβρη «Η Κωμωδία του τυχαίου θανάτου ενός αναρχικού» του Ντάριο Φο θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αριστοτέλειο και από τις 8 Νοέμβρη θα κάνει ποδαρικό στη νέα θεατρική στέγη του Σπύρου Παπαδόπουλου, στο Θέατρο «Κάππα». Μετάφραση: Αννα Βαρβαρέσου. Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος. Μουσική και τραγούδια της παράστασης: Κίτρινα ποδήλατα. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Παίζουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Τάσος Γιαννόπουλος, Στέλιος Πέτσος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Ενώ από το Γενάρη 2014 στο Θέατρο «Κάππα» θα ανέβει το έργο «Μου λες αλήθεια;» του Γάλλου συγγραφέα, Florian Zeller, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου. Μαζί του η Ελισάβετ Μουτάφη, ο Τάσος Γιαννόπουλος και η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.
Στη σκηνή του θεάτρου «Παλλάς» τον Οκτώβρη θα ανέβει το έργο «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Διεύθυνση Ορχήστρας - Ενορχήστρωση: Αλέξιος Πρίφτης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Νάντια Κοντογιώργη, Λευτέρης Ελευθερίου, 16 ακόμη ηθοποιοί και 10μελής ορχήστρα. Μαζί τους ο Κώστας Βουτσάς. Ενώ, από τις αρχές Φλεβάρη, θα παρουσιαστεί το έμμετρο αριστούργημα του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», γραμμένο στα 1897, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Σμαράγδα Καρύδη, Ομηρο Πουλάκη και πολυμελή θίασο.
Η φάρσα του Ζωρζ Φεϋντώ «Ψύλλοι στ' αφτιά» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τον Οκτώβρη στο Θέατρο «Αλίκη». Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστας Αποστολάκης, Σοφία Μουτίδου, Πάνος Βλάχος, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος και η Μίνα Αδαμάκη. Τους 12 ηθοποιούς θα συνοδεύει μουσικά επί σκηνής ο πιανίστας Δημήτρης Καραβίτης. Απόδοση: Θοδωρής Πετρόπουλος. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Μουσική επιμέλεια: Αλέξιος Πρίφτης. Κινησιολογική επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιαννής.