Τρίτη 6 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξορμούν με Αριστοφάνη και Σαίξπηρ

«Πλούτος - Πενίας θρίαμβος»
«Πλούτος - Πενίας θρίαμβος»
Πρεμιέρα, σήμερα και αύριο, του «Θεάτρου Τέχνης», στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Βόλο, με το έργο του Αριστοφάνη «Πλούτος - Πενίας Θρίαμβος», σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου. Η παράσταση - συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο (13 - 14/8) και σε περιοδεία. Ο «Πλούτος», παρουσιάστηκε το 388 π.Χ. για να διακωμωδήσει την άδικη διανομή του πλούτου, τις κοινωνικές ανισότητες και την κατάπτωση των αξιών. Ο ποιητής αναδεικνύει τη δίψα της κοινωνίας της εποχής του για πλούτο, δίψα που μοιάζει με τη δική μας εποχή. Η Πενία αντιτίθεται στην επιθυμία για πλούτο, ενσαρκώνοντας την ανάγκη που οδηγεί τον άνθρωπο στην καθημερινή σκληρή εργασία για την επιβίωση. Για να τονίσει την άκρως επίκαιρη συνθήκη της κρίσης, αλλά σεβόμενη απόλυτα το αριστοφανικό κείμενο, η σκηνοθεσία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, η οποία με τη συνεχή παρουσία της τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της και σ' όλες τις «πολιτισμένες» κοινωνίες. Σκηνικά - Κοστούμια: Πάρις Μέξης. Μουσική: Χρήστος Λεοντής. Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Κωστής Καπελώνης, Κώστας Βελέντζας, Αναστασία Γεωργοπούλου, Λευτέρης Λουκαδής, κ.ά.

  • Αύριο, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, παρουσιάζει στο θέατρο Ρεματιάς, το «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Κώστα Γάκη - Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγνή Ντούτση. Χορογραφία - Κίνηση: Ελενα Γεροδήμου. Μουσική: Κώστας Γάκης. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παίζουν: Χρίστος Καλαβρούζος, Γιώργος Μωρογιάννης, Γεωργία Γεωργόνη, Παναγιώτης Κατσώλης, Σωκράτης Πατσίκας, Δημήτρης Μακαλιάς, κ.ά.
  • Στις 9,10/7 στον ίδιο χώρο η «Θεατρική διαδρομή» και το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζουν τους «Ιππής» του Αριστοφάνη. Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Αντιγόνη Τσολάκη. Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Κώστας Χλίβας. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης, Σαμψών Φύτρος, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Κοτσαρίνης. Χορός: Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκάγκας Θωμάς, Δουδώνης Φοίβος, Θεοδωράκης Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Φάις Αλμπέρτο, κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ