Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα σήμερα ο Γεργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ

Η δημοσιονομική πολιτική και τα σενάρια για «κούρεμα» - νέο δάνειο, στην ατζέντα των επαφών με την κυβέρνηση

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Γερμανός τραπεζίτης Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με επιχειρηματίες και στελέχη ελληνικών τραπεζών.

Η επίσκεψη του στελέχους της ΕΚΤ γίνεται ενόψει των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, στο δεύτερο 15ήμερο του Σεπτέμβρη και ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή σύναψης νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της. «Ενόψει της επόμενης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας ο Γεργκ Ασμουσεν θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς συναντήσεις με Ελληνες πολιτικούς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ.

Ο Γκ. Ασμουσεν, πέρα των συναντήσεών του με κυβερνητικούς παράγοντες, θα παραβρεθεί σε δείπνο με επιχειρηματίες, που θα οργανώσει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς. Επίσης, θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητήσουν τόσο την πορεία του προγράμματος ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όσο και το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Το θέμα των κατασχέσεων λαϊκών νοικοκυριών, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα.

Ο Γκ. Ασμουσεν, ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ, συμμετέχει στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) και κατά συνέπεια στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα. Εχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση της Α. Μέρκελ, ενώ με πρόσφατες δηλώσεις του έχει ταχτεί ενάντια σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πρωτίστως να ασχοληθεί με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ