Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αγοράζει αζέρικο αέριο και της βγαίνει ... ρώσικο!

Τα κρατικά μεγαθήρια «Rosneft» και SOCAR προωθούν τη συνεργασία τους στο λεγόμενο «νότιο διάδρομο»

Καινούριες ψηφίδες στο μωσαϊκό των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας προσθέτουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «OAO Rosneft» και την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για την αντιστροφή της ροής ενός αγωγού, ώστε να στέλνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SOCAR.

Ο αγωγός, που ξεκινά στο Μπακού και καταλήγει στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αζέρικου πετρελαίου στην Ευρώπη μέσω της Ρωσίας. Ωστόσο, η παραγωγή στο Αζερμπαϊτζάν μειώνεται και η «Rosneft» με τη SOCAR είναι σε συζητήσεις για την αντιστροφή της ροής του αγωγού, ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να στέλνεται για επεξεργασία στο Αζερμπαϊτζάν και σε διυλιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας, μέσω της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι οι «Rosneft» και SOCAR υπέγραψαν την περασμένη βδομάδα συμφωνία συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνουν γνωστές τις λεπτομέρειες.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει επιλεγεί από την ΕΕ ως μια από τις βασικές πηγές τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προωθεί τη διεύρυνση του «νότιου διαδρόμου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από χώρες της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ αυτών και το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι από το Αζερμπαϊτζάν θα προέρχεται και το αέριο που θα μεταφέρεται μέσω Τουρκίας και TAP στην Κεντρική Ευρώπη.

Ολα αυτά γίνονται ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία, η οποία, εκμεταλλευόμενη τα τεράστια αποθέματα και την αδιαμφισβήτητη υπεροχή των μονοπωλίων της στον τομέα της Ενέργειας, κάνει «μπάσιμο» και στο Αζερμπαϊτζάν, για να διεμβολίσει τα σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της. Το γεγονός εξάλλου ότι στα ρωσικά σχέδια συμμετέχουν η Γερμανία και η Ιταλία, δείχνει ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ δεν είναι ενιαία και ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα ανάμεσα στα κράτη - μέλη, καθώς προσπαθεί το καθένα να διασφαλίσει τη φτηνότερη και σε μεγάλη επάρκεια Ενέργεια για λογαριασμό των μονοπωλίων του.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η δήλωση στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπερβαίνει τις εξουσίες της στην ενεργειακή πολιτική. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ομοσπονδιακής όπως και των περιφερειακών κυβερνήσεων στη Γερμανία είναι σαφώς καθορισμένες και πρέπει να τηρούνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε υπέρβασή τους από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες στο παρελθόν.

Υπενθύμισε ακόμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο γίνεται περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και η ΕΕ είναι υπεύθυνη μόνο όταν οι νόμοι της ΕΕ κινδυνεύουν ή όταν μπορεί να ενεργήσει πιο αποτελεσματικά από άλλες νομικές οντότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ