Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η «διαφάνεια»...

Σχολιάζοντας την παραίτηση Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έγραψε στο διαδίκτυο: «Δεν αρκεί να φύγει αμέσως ο κ. Σταυρίδης από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να φύγουν αυτοί που τον διόρισαν και ευνοούν προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις». Σε συνέντευξή του («Βήμα FM»), ο ίδιος είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Σταυρίδης (...) αλλά αυτοί που διόρισαν τον κ. Σταυρίδη, οι κυβερνώντες, σε κρίσιμα πόστα (...) Ο κ. Σταυρίδης αποπέμπεται, τον πετάνε σαν την τρίχα από το ζυμάρι, γιατί έκανε φανερά αυτό που όλη η κυβέρνηση έχει ως πολιτική: Προνομιακές σχέσεις και συμβάσεις, γενικό ξεπούλημα με χαμηλά τιμήματα. Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει βάλει γενικό πωλητήριο, οικοδομεί προνομιακές σχέσεις».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι το πρόβλημα με την κυβέρνηση είναι οι «προνομιακές σχέσεις» που συνάπτει με επιχειρηματίες. Για τον ίδιο λόγο ελέγχεται και ο Στ. Σταυρίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ: Οτι εξυπηρετεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες και δεν κάνει με διαφάνεια τη δουλειά που του ανατέθηκε να κάνει. Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποπροσανατολιστική για το λαό, αλλά δεν είναι καινούρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι θα φέρει ανάπτυξη με παραχωρήσεις στους επιχειρηματίες, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και όχι με ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης». Για παράδειγμα, και ο Γ. Ανωμερίτης, διευθύνων σύμβουλος στον ΟΛΠ ΑΕ, ζητάει από την κυβέρνηση να παραχωρήσει σε ιδιώτη τον ΟΛΠ και να μην τον πουλήσει. Η μία ή η άλλη μέθοδος παράδοσης τομέων οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας στους ιδιώτες επιλέγεται ανάλογα με το τι συμφέρει τον «επενδυτή» στη δοσμένη συγκυρία και καμιά ουσιαστική διαφορά δεν έχει για το λαό.

Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά επί της ουσίας διαφωνία δεν έχει με τη δραστηριοποίηση του κεφαλαίου σε τομείς της οικονομίας όπου το κράτος διατηρούσε έως σήμερα κάποιες θέσεις. Τι τον πειράζει; Οτι οι δοσοληψίες κράτους - επιχειρηματιών γίνονται με αδιαφάνεια - όπως λέει -, με αποτέλεσμα να ωφελούνται μόνο εκείνοι οι ιδιώτες που έχουν «προνομιακές σχέσεις» με την κυβέρνηση. Πού ισχυρίζεται ότι διαφέρει ο ίδιος από την κυβέρνηση; Στο ότι υπόσχεται να «ανταμείψει» ως κυβέρνηση τους «υγιείς» επιχειρηματίες, και όχι τα «λαμόγια», όπως χαρακτηρίζει όποιον κεφαλαιοκράτη κάνει σήμερα δουλειές με το κράτος. Δηλαδή, και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγάζουν κέρδος οι επιχειρηματίες από τις συμπράξεις με το κράτος. Η πολεμική του στην κυβέρνηση ότι αυτές οι δουλειές δε γίνονται με «διαφάνεια», είναι το άλλοθι για να στηρίξει τη δική του πολιτική, που επίσης ενισχύει τους επιχειρηματίες, τους «υγιείς» όπως λέει, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Υπόσχεται, επιπλέον, ότι οι δικές του ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις θα γίνονται με μεγαλύτερο τίμημα απ' αυτό που πετυχαίνει τώρα η κυβέρνηση. Δηλαδή, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η «Cosco» θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την προβλήτα του ΟΛΠ και να ελέγχει το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της χώρας, οι εργαζόμενοι στην κινεζική πολυεθνική θα συνεχίσουν να δουλεύουν σαν δούλοι, αλλά ο ίδιος θα φροντίσει να εξασφαλίσει υψηλότερο τίμημα για τις υποδομές και τις υπηρεσίες που εκμεταλλεύεται η «Cosco». Προσπαθεί να πείσει το λαό ότι το πολιτικό πρόβλημα σήμερα είναι πρόβλημα «διαφάνειας» και «δημοκρατίας» και όχι βέβαια το ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής και το ποιον ωφελούν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παραχωρήσεις και οι συμπράξεις.

Κρύβει από το λαό ότι όλα αυτά γίνονται για να κερδίσει το κεφάλαιο περισσότερο χώρο για να αναπτύξει τη δράση του, σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων. Κρύβει ότι η απελευθέρωση τομέων της οικονομίας και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, την οποία και ο ίδιος στηρίζει. Κρύβει ότι στο έδαφος της σύμπλεξης του κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του αναπτύσσεται η συνδιαλλαγή και η διαφθορά, που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαχειριστεί. Κρύβει ότι το κυρίαρχο στις αγοραπωλησίες με το Δημόσιο δεν είναι το τίμημα, αλλά ότι ο λαός στερείται παραγωγικές μονάδες και εργαλεία της οικονομίας που κάτω από άλλη εξουσία θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη προς όφελός του.

Αντί για όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι συναλλάσσεται με «λαμόγια» και απειλεί με δικαστήρια αν κυβερνήσει. Δηλαδή, παρουσιάζει σαν ποινικό αδίκημα τις πολιτικές αποφάσεις που υπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για να κρύψει ότι στο μοναδικό που ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί ο ίδιος, αν κυβερνήσει, είναι να υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, αλλά με διαφάνεια! Να τους γυρίσει την πλάτη ο λαός. Να τους αποκαλύψει. Συνεπής στάση απέναντι στα πραγματικά του συμφέροντα είναι να εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. Να διεκδικήσει με την πάλη του να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία όλες οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ώστε στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του.


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανονικά υποψήφιος ο Πολάκης με απόφαση της ΠΓ(2023-03-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τα σχέδια κυβέρνησης - δήμου για την πλαζ Αρετσούς(2021-07-07 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» στις ιδιωτικοποιήσεις της νέας συγκυβέρνησης(2015-04-25 00:00:00.0)
Προχωράνε με άλλη διαδικασία(2015-02-06 00:00:00.0)
Σε κοινό μέτωπο με τους εφοπλιστές καλεί τους λιμενεργάτες ο ΣΥΡΙΖΑ(2014-02-26 00:00:00.0)
«Προσφορές» για τον ΟΠΑΠ(2013-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ