Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - ΕΣΕΕ
Ανοιξαν ζήτημα νέας μείωσης μισθών στο εμπόριο

Σε οργάνωση της πάλης για να αποτραπεί νέα μείωση μισθών και να περιφρουρηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο το ΠΑΜΕ

Μεθοδεύσεις για νέες δραστικές περικοπές στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων τέθηκαν σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι αξιώνουν ευθέως μείωση μισθών κατά 13%! Το ρόλο «λαγού» σε αυτή την επιχείρηση ανέλαβε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προβάλλοντας τον προκλητικό εκβιασμό πως αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν από μόνοι τους αυτή τη μείωση, τότε μετά τη λήξη της μετενέργειας τον ερχόμενο Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν ατομικές συμβάσεις, οπότε οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες. Εντονη ήταν η αντίδραση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) το οποίο καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην αποδεχτούν καμία μείωση μισθών και να οργανώσουν την πάλη τους περιφρουρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη με δηλώσεις του ο Β. Κορκίδης, αφού συνέδεσε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με τη μείωση των μισθών στο εμπόριο, πρότεινε να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός που ισχύει στην κλαδική σύμβαση από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Ετσι ξετυλίγεται για άλλη μια φορά η εκβιαστική λογική των εργοδοτών, που πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν για τις συλλογικές συμβάσεις, αξιώνουν την υπογραφή «νέας» κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 13% και απειλούν πως σε διαφορετική περίπτωση -αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έως τις 31 Οκτώβρη- μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

Συνδρομητής στις μεθοδεύσεις της μεγαλοεργοδοσίας έσπευσε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος Βασιλόπουλος, ο οποίος αυτό που βρήκε να πει γι' αυτήν την προκλητική επίθεση για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου είναι ότι αυτό δεν έγινε ύστερα από... διάλογο!

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που με ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Η ΕΣΕΕ με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της, που είναι ο λαγός των μεγαλέμπορων, επιδιώκει νέα μείωση μισθών στο ύψος του 13% για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Αξιοποιεί μάλιστα το εκβιαστικό δίλημμα ή την αποδέχεστε ή με τη λήξη της ΣΣΕ, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μέσα από τις ατομικές συμβάσεις. Μέσω των δηλώσεών της στα ΜΜΕ, η ΕΣΕΕ απειλεί ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση διαφορετικά είναι προ των πυλών οι απολύσεις με το κλείσιμο των επιχειρήσεων».

Για το ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ΠΑΜΕ, αφού υπενθυμίζει πως η ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με την εργοδοσία συμφώνησαν σε ΣΣΕ με μειώσεις μισθών 6,7% και δικαιωμάτων το 2012, καλεί τους εργαζόμενους «να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΙΥΕ γιατί αυτή υπερασπίζεται την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, οδηγώντας τους στην υποχώρηση, στο συμβιβασμό και την απογοήτευση, στη λογική ας πάρουμε τώρα αυτά γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο... Αλλωστε τα ίδια έκαναν για τη σύμβαση των ναυτιλιακών υπαλλήλων, όπου υπέγραψαν μειώσεις μισθών πάνω από 10%».

Να χτυπήσει η καμπάνα της οργάνωσης της πάλης

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ «καλεί τα σωματεία στο χώρο του εμπορίου να μην περιμένουν, να μη δείξουν καμιά αναμονή. Από τώρα να οργανώσουν την πάλη. Να χτυπήσει πολλές φορές η καμπάνα της ανάγκης της οργάνωσης της πάλης. Για να μην περάσει η νέα σφαγή που προετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλέμποροι.

Με συντονισμό και καλό σχεδιασμό να οργώσουν τα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, να μη μείνει χώρος που να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην αποδεχτούν τη νέα μείωση των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Σε κάθε χώρο να συζητήσουν, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και να ριχτούν στη μάχη, στον αγώνα, μαζικά, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια. Να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο σημαντικό ζήτημα για τη ζωή μας είναι η αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Να βάλουμε τέρμα στη λογική της «ρεαλιστικότητας» της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ που διευκολύνει εργοδότες και κυβέρνηση, που μας οδηγεί στα νύχια της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας. Να μην αποδεχτούμε τα παραμύθια της εργοδοσίας που τα αναμασάει και η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ότι αν δεχτούμε τη σφαγή των μισθών μας θα γλυτώσουμε τις απολύσεις.

Να απαιτήσουμε: καμιά μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Επαναφορά της κλαδικής σύμβασης στα 918 ευρώ, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ