Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η διαθεσιμότητα υπονομεύει περαιτέρω τη λειτουργία τους

Την αντίθεσή του στο μέτρο της διαθεσιμότητας, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις και υπονομεύει τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στις οποίες ήδη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής με ανακοίνωσή του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στα Εθνικά Αθλητικά κέντρα, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά πάνω από εννέα ώρες, πολλοί χωρίς Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς να έχουν πάρει ρεπό και άδειες από τον προηγούμενο χρόνο, βρίσκονται και αυτοί στο στόχο των διαθεσιμοτήτων. Παράλληλα, το προσωπικό είναι ήδη λιγοστό καθώς τεράστιες εγκαταστάσεις λειτουργούν με τρεις έως δέκα εργαζόμενους μοιρασμένους σε πολλά γυμναστήρια και δήμους και οι οποίοι κάνουν όλες τις δουλειές για να υπάρχει έστω μια υποτυπώδης λειτουργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα υπηρετούν σύμφωνα με το Σωματείο μόλις 48 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα: 30 εργαζόμενοι απασχολούνται στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΝΚΘ), εννέα εργαζόμενοι στο Αλεξάνδρειον Μέλαθρον, δέκα εργαζόμενοι στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έξι εργαζόμενοι στο Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, δέκα στο Καυταντζόγλειο στάδιο και οκτώ στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Στα κέντρα αυτά εντάσσονται υποδομές όπως γήπεδα, στάδια, αίθουσες γυμναστικής, κολυμβητήρια κ.ά.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις αρχές του 2013 το ΚΚΕ σχετικά με τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης «Ποσειδώνιο» και «Εθνικό» του ΕΝΚΘ.

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησης, τα κολυμβητήρια αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησής τους καθώς οι πιστώσεις του κράτους προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν μειωθεί στο 50% από το 2011. Ταυτόχρονα, σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό που σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση λόγω της μη ύπαρξης κονδυλίων έχει ως συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια των αθλούμενων και εργαζόμενων στις εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί πως από τους 80 και πλέον εργαζόμενους στα κολυμβητήρια αυτά έχουν μείνει μόνο έντεκα εκ των οποίων οι τέσσερις συνταξιοδοτούνται σύντομα. Επίσης, εξαιτίας της συνεχούς υποχρηματοδότησης ενισχύεται η ανταποδοτική λειτουργία των κολυμβητηρίων με το κόστος να μετακυλίεται στους γονείς και τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν με την ώρα ή το μήνα. Κόστος το οποίο επιβαρύνει το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών από την ασκούμενη αντεργατική κυβερνητική πολιτική, με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον αναγκαστικό αποκλεισμό πολλών αθλητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 3.000 αθλητές έχουν μείνει λιγότεροι από 500, σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στις 21/3 για το «λουκέτο» (2025-03-20 00:00:00.0)
Για το «λουκέτο» στο Εθνικό Κολυμβητήριο (2025-03-07 00:00:00.0)
Κολυμβητήρια για τις λαϊκές ανάγκες μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού (2013-01-20 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης (2013-01-19 00:00:00.0)
Για τα προβλήματα στα κολυμβητήρια Θεσσαλονίκης (2013-01-19 00:00:00.0)
Λουκέτο εξαιτίας έλλειψης πετρελαίου... (2011-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ