Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Με πανηγύρια για «ανάκαμψη» κλιμακώνουν την επίθεση

Η αναιμική μεγέθυνση του ΑΕΠ αξιοποιείται προκλητικά σαν επιβεβαίωση της πολιτικής που χρεοκοπεί το λαό

Η ανάπτυξη που λένε ότι έρχεται, στηρίζεται στη χρεοκοπία του λαού και προϋποθέτει τη συνέχιση των βάρβαρων μέτρων

Eurokinissi

Η ανάπτυξη που λένε ότι έρχεται, στηρίζεται στη χρεοκοπία του λαού και προϋποθέτει τη συνέχιση των βάρβαρων μέτρων
Συνεχίζουν τα αστικά επιτελεία να σηκώνουν κουρνιαχτό για την αναιμική ανάκαμψη που κατέγραψε η οικονομία της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2013, επισείοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για «πισωγύρισμα», αν χαλαρώσουν οι αντιλαϊκές - φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Το β' τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα κατά 0,3%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δίνοντας το στίγμα, ο επικεφαλής του ινστιτούτου «Bruegel», Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς», και σημειώνει: «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος επικεντρώνει στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης», καθώς ήδη προωθούνται νέες ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, για να γίνει πιο ανταγωνιστική η γαλλική οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. Σε κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιό του, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, είπε ότι «οι ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται να γίνουν περισσότερα από τα κράτη μέλη και καταφέρθηκε ενάντια στις «αυτοσυγχαρητήριες δηλώσεις» περί του ότι «η κρίση τέλειωσε».

Για να στηρίξει το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ο ίδιος είπε ότι «η προσέγγιση της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει αποτέλεσμα, και η ευρωπαϊκή οικονομία ανακτά μέρος της ορμής της». Συστείνοντας την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, κατέληξε λέγοντας ότι η έξοδος από την κρίση θα έρθει με το «να διατηρήσουμε τον ίδιο ρυθμό στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του βουνού του χρέους μας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού, και να οικοδομήσουμε τους πυλώνες μιας αληθινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Ανάκαμψη στα συντρίμμια του λαού

Σχετική βελτίωση παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα και με τον δείκτη οικονομικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου Ifo. Το τρίτο τρίμηνο του 2013 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 102,3 μονάδες, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν στις 95,1 μονάδες. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει κάτω από το μέσο όρο των 108 μονάδων. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι χώρες με «ικανοποιητική» οικονομική κατάσταση είναι η Γερμανία και η Εσθονία, ενώ «κακή» θεωρείται πως είναι η προοπτική για τις Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο.

Από την πλευρά της, και η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ισχνή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, της τάξης του 0,1%, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο της Παροχής Υπηρεσιών βελτιώθηκε ελαφρά τον Ιούλη, ενώ στη Μεταποίηση υποχώρησε.

Η προπαγάνδα περί «ανάκαμψης», αξιοποιεί και το γεγονός ότι οι εταιρείες εκτός Ευρωζώνης εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, στοιχείο που προβάλλεται από τα αστικά επιτελεία σαν δείγμα της «αυξανόμενης εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα». Συγκεκριμένα, εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, που εδρεύουν εκτός Ευρωζώνης, έχουν πουλήσει αποτιμημένα σε ευρώ ομόλογα αξίας 42,7 δισ. ευρώ το 2013 -το μεγαλύτερο ποσό από το 2009-, σύμφωνα με στοιχεία της «Dealogic».

Οι εταιρείες εκτός Ευρωζώνης επιχειρούν να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού της περιοχής του Ευρώ, συχνά πολύ χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν στις τοπικές αγορές τους. Η μέση απόδοση για τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ είναι 2,48%, σύμφωνα με δείκτη της «Markit». Συγκριτικά, η μέση απόδοση για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα σε δολάρια είναι 4,37%. Τον περασμένο μήνα η «ψαλίδα» αυτή παρουσίασε το μεγαλύτερο άνοιγμα από το 2005.

Ενισχυμένες καταγράφονται και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές για την Ευρωζώνη τον Ιούνη. Οπως ανακοίνωσε η Eurostat, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 17,3 δισ. ευρώ, από 12,8 δισ. ευρώ τον Ιούνη του 2012. Σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, οι εξαγωγές τον Ιούνη ενισχύθηκαν κατά 3% από το Μάη, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Βλέπουν «κούρεμα» του χρέους

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι αναλύσεις στη Γερμανία που σημειώνουν ότι μετά τις εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, θα ανοίξει η συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών. «Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ», υποστήριξε.

Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, δήλωσε στην «Frankfurter Allgemeine», ότι, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα», υποστήριξε.

Η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» υποστηρίζει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν έχει πει όλη την αλήθεια για την έκθεση των Γερμανών φορολογουμένων στα ρίσκα της ευρωκρίσης. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από εισήγηση του Β. Σόιμπλε προς την επιτροπή Οικονομικών του γερμανικού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine», στην εισήγηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει μεν το δανειακό ρίσκο της Γερμανίας λόγω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αλλά δεν περιλαμβάνει τις συνεισφορές ύψους 60 δισ. ευρώ στον ESM, στις οποίες η Γερμανία συμμετέχει κατά 20%, ούτε την παραχώρηση δανείων σε διμερή βάση προς την Ελλάδα, μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, τα οποία ανέρχονται σε 15,2 δισ. ευρώ.

Εάν συνυπολογιστούν όλα αυτά, ισχυρίζεται το δημοσίευμα, η συνολική ευθύνη των Γερμανών φορολογουμένων αφορά σε ποσό 122 δισ. και όχι 95,3 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται επίσης παλαιότερη μελέτη του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία, η διάλυση της Ευρωζώνης θα στοίχιζε στους Γερμανούς φορολογούμενους έως και 632 δισ. ευρώ.

Νέα «φούσκα» στις ΗΠΑ;

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, υπήρξε παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα από τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ. Είπε μεταξύ άλλων ότι πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δε σημαίνει κατ' ανάγκη «κούρεμα» και πρότεινε ο ESM να διαχειρίζεται μέρος του κρατικού χρέους, παίρνοντας ως αντάλλαγμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους μείωση του ΑΕΠ κατά 5,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 4,6% στους πρώτους τρεις μήνες του 2013. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Εναντι του πρώτου φετινού τριμήνου, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4%. Στην Κύπρο συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Μεταξύ άλλων, έχει επιβληθεί ανώτατο όριο 300 ευρώ στις καθημερινές αναλήψεις από τα ΑΤΜ.

Στις ΗΠΑ, η επίδραση των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης της Fed στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξακολουθεί να προβληματίζει την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, Τζ. Μπούλαρντ. Προσπάθησε ωστόσο να φανεί καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια νέα «φούσκα» από το διαρκές τύπωμα νέου χρήματος, λέγοντας:

«Υπήρξαν δύο γιγαντιαίες φούσκες στην οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες: Η τεχνολογική φούσκα της δεκαετίας του '90 και η φούσκα των ακινήτων τη δεκαετία του 2000. Η πρώτη έληξε σχετικά ήπια, ενώ η δεύτερη ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Το θέμα "φούσκα" είναι πολύ ζωντανό και ζωτικής σημασίας για την Fed, αλλά και οι δύο φούσκες που προαναφέρθηκαν έγιναν αντιληπτές όταν βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους. Δεν βλέπω μια φούσκα αυτού του μεγέθους τώρα».

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», τα μεγάλα αμερικανικά «money market funds» (αγορές χρήματος) εκτιμούν πως είναι ασφαλές να αρχίσουν να δανείζουν ξανά στις τράπεζες της Ευρωζώνης, όχι όμως σε όλες.

«Ο φόβος γύρω από το εάν θα συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ έχει σε μεγάλο βαθμό εκτονωθεί και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα πιστωτικά ζητήματα», σχολιάζουν Αμερικάνοι αναλυτές και καταλήγουν: «Δεν είμαστε καν κοντά στο δανεισμό τραπεζών της περιφέρειας. Δανείζουμε μόνο σε πιστωτικά ιδρύματα επιπέδου κεντρικής τράπεζας σε κάθε χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ