Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέα ένταση με αφορμή το μνημείο Γιασουκούνι

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Με νέα ένταση τροφοδοτεί τις από καιρό τεταμένες σινο-ιαπωνικές σχέσεις η προχτεσινή επίσκεψη δύο Ιαπώνων υπουργών στο αμφιλεγόμενο μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Γιασουκούνι, στο οποίο είναι θαμμένοι και εγκληματίες πολέμου...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας κάλεσαν χτες τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο Μασάτο Κιτέρα για να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο και του υφυπουργού Εξωτερικών που ασχολείται με ζητήματα της Κορεατικής Χερσονήσου Κέιτζι Φουρούι στο μνημείο Γιασουκούνι, σημειώνοντας ότι η εμφάνισή τους εκεί «πλήττει σφοδρά τα αισθήματα του λαού της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών που υπήρξαν θύματα (του πολέμου)».

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το σινικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι «το ζήτημα του Μνημείου Γιασουκούνι συνδέεται με το αν ή όχι η Ιαπωνία μπορεί να αναγνωρίσει σωστά και να αποδεχτεί την εισβολή των Ιαπώνων μιλιταριστών και αν μπορεί να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και των άλλων ασιατικών εθνών που υπήρξαν θύματα». Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: «Μόνο με τη σωστή αντιμετώπιση της ιστορίας και χρησιμοποιώντας την ιστορία ως καθρέφτη μπορεί η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει το μέλλον. Καλούμε την Ιαπωνία να κάνει σαφή βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, διαφορετικά οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους Ασιάτες γείτονές της δεν έχουν κανένα μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ