Τρίτη 23 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Η κρίση μειώνει το έλλειμμα

Το «θαύμα» του μικρού πλεονασματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το μήνα Μάη οφείλεται στη συνεχή υποχώρηση των εισαγωγών εμπορευμάτων από το 2010, στη σταθεροποίηση με μικρές ανοδικές τάσεις των εξαγωγών εμπορευμάτων και στη βελτίωση του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της βίαιης επίθεσης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, που οδήγησαν στο δραστικό περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και όχι επειδή η καπιταλιστική οικονομία παράγει εισαγώμενα προϊόντα αξιοποιώντας πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, εκτοπίζοντας έτσι τις εισαγωγές. Αλλωστε το κεφάλαιο επενδύει εκεί που βγάζει μεγάλο και γρήγορο κέρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το μήνα Μάη, εμφάνισε πλεόνασμα 35,5 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,3 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Η βελτίωση της εικόνας που εμφανίζουν οι συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό, είναι καθαρά συγκυριακή και δεν οφείλεται σε κάποιο ιδιαίτερο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία τα χρόνια της κρίσης, έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Την περίοδο Γενάρη - Μάη του 2013, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, περιορίστηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το έλλειμμα αυτό είναι απόρροια:

-- Του εμπορικού ελλείμματος το οποία ανήλθε στα 7,2 δισ. ευρώ, έναντι 8,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναλυτικότερα το έλλειμμα του ισοζυγίου καυσίμων ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ, του ισοζυγίου εμπορευμάτων στα 3,4 δισ. ευρώ (εισαγωγές 9,1 δισ. ευρώ και εξαγωγές 5,8 δισ. ευρώ) και του ισοζυγίου πλοίων στα 552 εκατ. ευρώ.

-- Του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών το οποίο διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. ευρώ το 2012. Οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ (έναντι 5,9 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ μικρή άνοδο στα 1,7 δισ. ευρώ εμφανίζουν και οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

-- Του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων το οποίο περιορίστηκε στα 1,5 δισ. ευρώ (έναντι ελλείμματος 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι) με τις πληρωμές τόκων, μερισμάτων και κερδών να ανέρχονται στα 2,7 δισ. ευρώ και τις αντίστοιχες εισπράξεις στα 1,3 δισ. ευρώ.

-- Του πλεονάσματος ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων το οποίο ανήλθε στα 1,7 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 3,3 δισ. ευρώ (από αυτά τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν μεταβιβάσεις από την ΕΕ, ενώ στα 600 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μεταναστευτικά εμβάσματα κλπ) και τις πληρωμές στα 1,6 δισ. ευρώ (από αυτά τα 1,3 δισ. ευρώ αφορούν πληρωμές προς την ΕΕ).

-- Του πλεονάσματος του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων στα 1,1 δισ. ευρώ (κυρίως αφορούν μεταβιβάσεις από την ΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ