Τρίτη 23 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ EUROSTAT
Στο 160,5% του ΑΕΠ εκτινάχτηκε το χρέος το α' τρίμηνο του 2013

Στο 160,5% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το κρατικό χρέος της Ελλάδας στο τέλος του α' τριμήνου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, παρουσιάζοντας αύξηση 24,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012 και 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2012. Με την επίδοση αυτή, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών - μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για στοιχεία που καταρρίπτουν κάθε αστικό επιχείρημα δικαιολόγησης της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής απ' όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2009 και της σημερινής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που - υποτίθεται - ότι τα ληστρικά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, λαμβάνονται, προκειμένου να μειωθεί το κρατικό χρέος. Συν τοις άλλοις πρέπει να σημειώσουμε, ότι είχε μεσολαβήσει το 2012 το «κούρεμα» του χρέους του ιδιωτικού τομέα κατά 54%, και παρά ταύτα η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του χρέους. Επιβεβαιώνεται ότι αυτή η πολιτική, στο όνομα αντιμετώπισης του χρέους έχει στόχο τις αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που κάνουν ολοένα και φθηνότερη την εργατική δύναμη, για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, αντισταθμίζοντας τώρα στην κρίση την πτώση του ποσοστού κέρδους αλλά και δημιουργώντας συνθήκες μεγάλου και γοργού κέρδους όταν έρθει η ανάκαμψη.

Από την άλλη, αυτά είναι κακά μαντάτα για τον ελληνικό λαό, καθώς οι δανείστριες καπιταλιστές χώρες, θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να εισπράξουν τα δάνειά τους, και από την άποψη αυτή, είναι πιθανά νέα αντιλαϊκά μέτρα παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη κυβερνητική προπαγάνδα.

Αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με βουνά κρατικού χρέους, με την Ιταλία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση - μετά την Ελλάδα - με χρέος 130,3% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθεί Πορτογαλία με 127,2% του ΑΕΠ και η Ιρλανδία με 125,1% του ΑΕΠ. Το χρέος της Γαλλίας ανήλθε στο 91,9% του ΑΕΠ, της Ισπανίας στο 88,2% του ΑΕΠ και της Γερμανίας στο 81,2% του ΑΕΠ. Τα χαμηλότερα ποσοστά χρέους κατέγραψαν η Εσθονία με 10% του ΑΕΠ, η Βουλγαρία με 18% του ΑΕΠ και το Λουξεμβούργο με 22,4% του ΑΕΠ.

Συνολικά, τα χρέη των 17 κρατών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν στο 92,2% του ΑΕΠ από 90,6% το προηγούμενο τρίμηνο και 88,2% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ για την ΕΕ των 27 τα χρέη σημείωσαν άνοδο στο 85,9% από 85,2% και 83,3% αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ