Σάββατο 20 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Θολό τοπίο για τους επόμενους μήνες

Κατά 13,4% υποχώρησαν οι νέες παραγγελίες το Μάη και ειδικά στην ευρωζώνη κατά 19,2%

Η συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αφήνει απτά τα σημάδια της στη βιομηχανία της χώρας, καθώς το σύνολο των στατιστικών δεικτών συνεχίζουν να κινούνται καθοδικά. Ενδεικτικό είναι ότι οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία το μήνα Μάη, οι οποίες καταγράφουν τη δυναμική της εγχώριας και της ξένης αγοράς για τους επόμενους μήνες, υποχώρησαν δραματικά κατά 13,4% σε ετήσια βάση, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει ότι η κρίση συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, οι νέες παραγγελίες σε δωδεκάμηνη βάση εμφανίζουν μείωση 6,7%, έναντι 5,6% την αντίστοιχη περσινή δωδεκάμηνη περίοδο.

Το Μάη του 2013, σε σχέση με το Μάη του 2012, η μείωση κατά 13,4% των νέων παραγγελιών, οφείλεται στη μείωση των νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 12,9% και στη μείωση των νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 14,5%. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική αγορά, η μείωση των νέων παραγγελιών στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 19,2% και στην εξωτερική αγορά εκτός Ευρωζώνης στο 10%.

Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία (τζίρος) το Μάη του 2013, σε ετήσια βάση, εμφάνισε άνοδο 2%, έναντι μείωσης 3,8% που είχε σημειώσει κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει μείωση 1,3%, έναντι αύξησης 4,6% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Αλλά και η αύξηση κατά 2% που εμφάνισε ο τζίρος της βιομηχανίας σε ετήσια βάση το Μάη του 2013, οφείλεται σε δύο κατά βάση βιομηχανικούς κλάδους, αυτούς των τροφίμων και των καυσίμων, με συντελεστές στάθμισης 17% και 27% αντίστοιχα στο συνολικό βιομηχανικό δείκτη. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων βιομηχανικών κλάδων, εμφανίζει σημαντική πτώση τζίρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ