Σάββατο 13 Ιούλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αξιώνει υποταγή των κτηνοτρόφων

Δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι να πληρώνονται στην ώρα τους..., προκαλούν τα στελέχη της εταιρείας

«Εκεί που τους χρωστούσαν, τους πήραν και το βόδι», λέει ο λαός και αυτό ταιριάζει απόλυτα και στον επιχειρηματικό όμιλο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Την επιχείρηση που χρωστά στους φτωχούς κτηνοτρόφους το γάλα τριών μηνών, που τους εμπαίζει υποσχόμενη ότι θα τους πληρώσει, που απαιτεί να μη συνδικαλίζονται για να διεκδικούν. Τώρα, με τον πλέον απροσχημάτιστο και κυνικό τρόπο, η εταιρεία ανακοινώνει ότι αυτή θα είναι από εδώ και μπρος η πολιτική της και καλεί τους κτηνοτρόφους να σταματήσουν να ζητάνε το αυτονόητο, να πληρώνονται, δηλαδή, για τις ποσότητες γάλακτος που παραδίνουν.

Προκαλώντας οργή και αγανάχτηση, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας υποστήριξε, σε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, ότι οι κτηνοτρόφοι «δεν μπορούν να έρχονται με το χέρι απλωμένο στη "ΔΩΔΩΝΗ". Πρέπει, είπε, να αλλάξουν νοοτροπία και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», «...δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι στα Γιάννενα να είναι εξαίρεση στην αγορά...».

Αυτά και άλλα τέτοια προκλητικά για να περάσει ως φυσιολογικό και αναπόφευκτο το ξεζούμισμα παραγωγών και εργαζομένων στις μεταποιητικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες της, παρουσιάζει απρόβλεπτη μείωση των πωλήσεων στο εσωτερικό. Πτώση που σχετίζεται με τον ανταγωνισμό ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τις περικοπές που αναγκάζονται να κάνουν όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά ακόμη και στη διατροφή. Τις δυσκολίες αυτές, που προκύπτουν από την αναρχία στην παραγωγή, επειδή οι καπιταλιστές ως ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής βρίσκονται σε μόνιμο καυγά για την κυριαρχία στην αγορά αφού τι, πόσο και πώς θα παραχθεί καθορίζεται με αποκλειστικό και μοναδικό κριτήριο το κέρδος, τις φορτώνουν σε παραγωγούς και εργαζόμενους.

Γι' αυτό και η «ΔΩΔΩΝΗ», όπως βέβαια και οι υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες, έχουν απλήρωτους για μήνες τους παραγωγούς, έχουν ήδη μειώσει ή απεργάζονται σχέδια μείωσης των μισθών και των τιμών παραγωγού. Επειδή θέλουν να γλιτώσουν, να μη βουλιάξουν στην κρίση. Να επικρατήσουν στην κούρσα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος ανάκαμψης των κερδών. Οι φτωχοί αγρότες μαζί με τους εργαζόμενους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουν τα ιδεολογήματα και τις προκλήσεις αυτές των επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν να τους κάνουν συνένοχους στο βάθεμα της εκμετάλλευσης. Καθήκον και χρέος είναι η κοινή πάλη και δράση, για τη λαϊκή συμμαχία, την οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ