ΚΑΪΡΟ.--
Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζουν για σήμερα, παραδοσιακή ημέρα προσευχής, αλλά και για το Σαββατοκύριακο τα μέλη και οι οπαδοί των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του προέδρου Μούρσι. Παράλληλα, συνεχίζεται και η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιούν μπροστά στο τέμενος Ραμπάα χαλ Ανταουίγια, στο ανατολικό Κάιρο, κοντά στα οδοφράγματα που έχει στήσει η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, χώρος που έγινε θέατρο αιματοκυλίσματος τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 53 άνθρωποι, οπαδοί του Μούρσι, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 400.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χαζίμ αλ Μπιμπλάουι, με σειρά συνεντεύξεων, δηλώσεων και παρεμβάσεων, προσπαθεί να «κατευνάσει τα πνεύματα» δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποκλείσει από το μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα που επιδιώκει να σχηματίσει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Στόχος του, όπως είπε, είναι μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας το κυβερνητικό σχήμα να είναι έτοιμο, αν και δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό σχετικά με τις επαφές που έχει ο Μπιμπλάουι και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» πάντως έχουν απορρίψει την πρόσκληση συμμετοχής στην κυβέρνηση, καταδικάζουν το πραξικόπημα και τονίζουν ότι θα «συνεχίσουν να διαδηλώνουν ειρηνικά» καταγγέλοντας τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά του θρησκευτικού τους ηγέτη Μουχάμαντ Μπαντίε και άλλων εννιά ηγετικών στελεχών. Εσπευσαν, επίσης, να πάρουν απόσταση από την απόπειρα δολοφονίας που έγινε, χτες, κατά ανώτερου στρατιωτικού, στο βόρειο Σινά, από ενόπλους. Στην περιοχή, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει, όπως ανακοινώθηκε, τη δράση «τρομοκρατικών δικτύων». Γνωστοποιήθηκε, δε, ότι εκεί εντοπίστηκε αποκεφαλισμένος και ένας Κόπτης Χριστιανός που είχε απαχθεί, αυξάνοντας τα περιστατικά βίας κατά χριστιανών τις τελευταίες ημέρες.
«Κατανόνηση» εξέφρασε για τις οργισμένες διαδηλώσεις κατά του Μούρσι η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέν Πσάκι, υποστηρίζοντας ότι «και μόνο ο αριθμός των διαδηλωτών» θέτει υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατικότητα της διακυβέρνησης Μούρσι ωστόσο συμπλήρωσε δεν «ωφελούν σε τίποτα οι πολιτικές συλλήψεις». Η δήλωση αυτή, που τείνει να υιοθετήσει τη μεταβατική αιγυπτιακή ηγεσία ανοιχτά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για «υποκρισία». Στο ίδιο πλαίσιο άσκησης πολιτικής, το Πεντάγωνο διέρρεε χθες ότι, προς το παρόν, δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς την παράδοση τεσσάρων «F16» στο στρατό της Αιγύπτου. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε το 2010, αφορά 20 αεροσκάφη και έχουν ήδη παραδοθεί οκτώ.
Αποθέματα σταριού μόνο για δύο μήνες διαθέτει η Αίγυπτος κατήγγειλε ο υπουργός Προμηθειών, της κυβέρνησης Μούρσι, Μπάσιμ Ούντα. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, στις κρατικές αποθήκες βρίσκονται μόνο 500.000 μετρικοί τόνοι σταριού, κάτι που σημαίνει ότι η Αίγυπτος, που είναι μία από τους μεγαλύτερους αγοραστές με 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το χρόνο, θα πρέπει άμεσα να διαθέσει τα περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια της βοήθειας που έλαβε από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σ. Αραβία και Κουβέιτ για προμήθεια σταριού. Τον κώδωνα κινδύνου έκρουσε και η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι μια επισιτιστική κρίση είναι πολύ πιθανή καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού στηρίζεται στα επιδόματα για την προμήθεια σίτου.