Τρίτη 2 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Δυσαρέσκεια για την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση

Εσωκομματικές τριβές στη συνεδρίαση της ΚΕ

Ανοιχτή έκφραση της δυσαρέσκειας μερίδας στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς του Φ. Κουβέλη συνιστά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΚΕ του κόμματος, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Εβδομήντα επτά στους 107 ψηφίσαντες ενέκριναν την αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση και 30 επέλεξαν το «παρών» ή την αποχή. Παράλληλα, 174 στελέχη του κόμματος κατέθεσαν κοινό κείμενο στο οποίο καταγράφουν τη διαφωνία τους στην απόφαση αποχώρησης απ' τη συγκυβέρνηση, ενώ ο Ν. Μπίστης κοινοποίησε την αποχώρησή του απ' το κόμμα.

Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη «οπισθοχώρηση» την απόφαση αυτή, ενώ ο Ν. Μπίστης στην επιστολή του ασκεί κριτική στο τμήμα της ΔΗΜΑΡ «που μέχρι χτες όχι μόνο υποστήριζε την συμμετοχή αλλά την προωθούσε και εμπράκτως», ενώ τώρα θα «πρωτοστατήσει (ήδη το κάνει) στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Επικρίνει ακόμα τον Φ. Κουβέλη ότι «δεν άντεξε, γιατί τώρα τέλειωναν τα ψέματα, έπρεπε να αποφασίσει (...) την άμεση ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Επικριτικός για τους χειρισμούς Κουβέλη ήταν και ο γραμματέας του κόμματος, Στ. Λυκούδης. Κατά την ομιλία του, το πρωί του Σαββάτου, ο Φ. Κουβέλης δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της πρόθεσής του να συνεχίσει να βάζει πλάτες στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιμετώπισε απαξιωτικά τη ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικό εταίρο και τον Ε. Βενιζέλο για αιφνίδιες μεταστροφές απόψεων.

Τελικώς, όμως, ομολόγησε ότι δεν υπήρχαν διαφωνίες επί της ουσίας, ούτε για την ΕΡΤ ούτε για τη διοικητική μεταρρύθμιση, επικρίνοντας την «κάκιστη μεθοδολογία» με την οποία προωθείται και καταγγέλλοντας τους υπουργούς της ΝΔ ότι «δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα».

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι όσο εξαρτάται απ' το κόμμα του, η πολιτική σταθερότητα δεν κινδυνεύει και υπενθύμισε με νόημα: «Η δική μας Αριστερά νομιμοποίησε την κυβέρνηση και της έδωσε το αναγκαίο κύρος και στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη. Αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς. Ούτε ο πρωθυπουργός».

Αναφερόμενος στα σενάρια για τις μελλοντικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «δεν απαντάμε σε μονοδιάστατα διλήμματα "ή μαζί μας ή με τους άλλους", δεν θα επιτρέψουμε (...) να παγιωθεί ποτέ ένα τέτοιο δίπολο», μην κρύβοντας ότι θέλει να παίξει ρόλο μελλοντικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας τις οποίες υπερασπίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ