Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Υπό επιτήρηση» ο ΕΟΠΥΥ!

Νέες περικοπές στις παροχές προαλείφεται η υποχρηματοδότησή του από το κράτος, που εκτινάσσει το έλλειμμά του σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2013

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Διαμαρτυρία των συνταξιούχων στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ για την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
«

Υπό επιτήρηση» μπαίνει ο ΕΟΠΥΥ για το προαλειφόμενο έλλειμμα του 2013 όπως έγινε καθαρό μετά τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον προάγγελο για νέες περικοπές παροχών, πιο κάτω ακόμα και από αυτές που έγιναν μετά το Νοέμβρη του 2012 με το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, που - πέρα από τις περικοπές - φόρτωσε με νέα χαράτσια τους ασφαλισμένους για υπηρεσίες τις οποίες είχαν ήδη πληρώσει με τις εισφορές τους.

Το νέο τσεκούρι στις παροχές επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση είπε: «Υπάρχουν βέβαια σημαντικά ακόμη θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Σ' αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013». Δηλαδή η «διαβόητη αναδιοργάνωση» βρίσκεται επί θύραις και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τις παροχές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μάλιστα όταν ο υπουργός ρωτήθηκε από τον «Ρ» αν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει υγειονομικές υπηρεσίες υγείας η απάντηση δόθηκε διά... της πλαγίας οδού: «Θα συνεχίσει, είπε ο υπουργός, να επιτελεί το καθήκον του και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες, που πληρώνουν για τον κλάδο Υγείας». Η «εκπλήρωση όμως των υποχρεώσεων» μπορεί να γίνει μόνο με την αγορά υπηρεσιών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ, όπως άλλωστε πιέζει η Task Force, και όπως προαλείφεται από τις «νέες ιδέες και προτάσεις» - που δεν παύουν να είναι επανάληψη παλιότερων σχεδίων κομμένων και ραμμένων στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το έλλειμμα, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (13/6/2013), αναμένεται να εκτιναχτεί σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2013 λόγω της υστέρησης των εισφορών υγείας κατά 500-600 εκατ. ευρώ από την ανεργία και τα λουκέτα στα μαγαζιά, αλλά και τις δαπάνες κατά άλλα 500-600 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διαπίστωσαν... υπερβάσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και υποτίμηση των λεγόμενων επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον Οργανισμό, λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης πέραν των 2,44 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί. Επιπλέον η συγκυβέρνηση έχει μεταθέσει στον ΕΟΠΥΥ και τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι σχεδιασμοί ήταν να πληρώνει 120 εκατ. το μήνα, δηλαδή 1,44 δισ. ευρώ το χρόνο για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, που για το 2013 υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ. Λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της υστέρησης εσόδων, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποδώσει στα νοσοκομεία μόνο 30 εκατ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχε πληρώσει -συμπεριλαμβανομένου και του Ιούνη- 720 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που παίρνουν τα νοσοκομεία απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν σχεδόν εξαντληθεί και από την 1/8/2013 «αφού δε θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει οικονομικό πρόβλημα στα νοσοκομεία», όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή θα σταματήσουν οι πληρωμές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με απρόβλεπτες συνέπειες στη λειτουργία τους.

Ηδη η κυβέρνηση εξοφλεί τούτη την περίοδο το 90% των χρεών 1,1 δισ. ευρώ των νοσοκομείων -μέχρι 31/12/2011- προς τους προμηθευτές. Επίσης οι υπολογισμοί για τις περίφημες επιστροφές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζονται σε 80-90 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ετσι η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να στραφεί και πάλι προς τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, με την εφαρμογή του οποίου οι ασφαλισμένοι επιβαρύνθηκαν με συμμετοχές 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30-50% για τη νοσηλεία τους στις ιδιωτικές κλινικές, όπου εξωθούνται λόγω της μη λειτουργίας των εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ, αλλά και των ατέλειωτων αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία. Μόνο στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πλήρωσαν 60 εκατ. ευρώ, επιπλέον, από την τσέπη τους λόγω της εφαρμογής του νέου ΕΚΠΥ από το Νοέμβρη του 2012.

Κατά τ' άλλα, η συγκυβέρνηση παρουσίασε τις συγχωνεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία ως δείγμα συνέπειας προς τις υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει το 70% του σχεδίου που προέβλεπε τη συγχώνευση των 774 κλινικών, τομέων και τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ