Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλή επίθεση καμικάζι στη Δαμασκό

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις στην περίμετρο του Χαλεπιού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση καμικάζι σημειώθηκε χτες το πρωί στο κέντρο της Δαμασκού. Στόχος έγινε ένα κτίριο της Αστυνομίας σε κεντρική εμπορική και πολυσύχναστη συνοικία της συριακής πρωτεύουσας. Ενας βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη στον πρώτο όροφο του κτιρίου και ένας δεύτερος, σύμφωνα με τα συριακά επίσημα ΜΜΕ, λίγο αργότερα στην είσοδο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 30, χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για αστυνομικούς ή για πολίτες. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει, μέχρι αργά το βράδυ, την ευθύνη αν και σε παλαιότερες ανάλογες επιθέσεις την ευθύνη είχε αναλάβει τελικά η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα» που πρόσκειται στην «Αλ Κάιντα» και αποτελείται κυρίως από ξένους μισθοφόρους.

Προφανώς, η αιματηρή διπλή επίθεση αυτοκτονίας δεν είναι εντελώς άσχετη με το γεγονός ότι ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις στην περίμετρο του Χαλεπιού, κυρίως από το βορρά. Παράλληλα, ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέναγ, το οποίο από τη Δευτέρα έχει περάσει υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «σημείο καμπής» την κατάληψη του Κουσάιρ από το συριακό στρατό και επανέλαβε ότι το Παρίσι εκτιμώντας ότι η στιγμή είναι «κρίσιμη» θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών.

Το δικό του σχόλιο για την κατάσταση έκανε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο Σύρος Πρόεδρος είχε εγκαίρως ικανοποιήσει τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις, δεν θα είχε γίνει πόλεμος στη Συρία. Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν είναι «ο συνήγορος της συριακής ηγεσίας» αλλά επιδιώκει να μην υπάρχουν μεροληπτικές συμπεριφορές που υποσκάπτουν την πολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ