Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αφορμή το αθλητικό διήμερο της ΚΝΕ με την πάλη και τα μαχητικά αθλήματα

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός κουβαλάνε μαζί τους την επίδραση των νομοτελειών που διέπουν το εποικοδόμημα κάθε κοινωνικοοικονομικού συστήματος.

Στην εποχή μας η Φυσική Αγωγή επηρεάζεται από τους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε κάθε φάση και ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο κρίσης έχουμε όξυνση των αδιεξόδων και των αντιφάσεων. Σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος και μετά τις ανατροπές της δεκαετίας του '90 οι καπιταλιστές παίρνουν πίσω τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, με σκοπό να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική εξουσία τους. Γι' αυτό μετατρέπουν τη Φυσική Αγωγή και την ενασχόληση με τον αθλητισμό από δικαίωμα σε εμπόρευμα για λίγους που έχουν ακόμη να το αγοράσουν. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο μια σειρά από σπορ και αθλήματα με ιστορική παράδοση κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, ενώ μια πλειάδα από άλλα με μοναδικό χαρακτηριστικό ότι «πουλάνε» πλασάρονται ως νέες ιδέες. Το πρόσφατο παράδειγμα με την απόφαση της ΔΟΕ στο άθλημα της πάλης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Η ολομέλεια της ΔΟΕ στα μέσα του Σεπτέμβρη καλείται να αποφασίσει με εμπορικά κριτήρια ποιο από τα τρία αθλήματα (πάλη, μπέιζμπολ, σκουός) θα παραμείνει και μετά το 2020 στο βασικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η απόφαση της ΚΝΕ να πραγματοποιήσει το διήμερο γνωριμίας με αυτά τα αθλήματα έχει να κάνει και με την ανάδειξη των παραπάνω νομοτελειών και πώς αυτές επιδρούν σε κάθε άθλημα. Στον καπιταλισμό αυτά τα αθλήματα δεν αποτελούν βασικό κορμό της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με μια σειρά από αξίες που διέπουν, π.χ., την πάλη, το παγκράτιο, την πυγμαχία, κ.τ.λ. Είναι ενταγμένα στην αγοραία λογική και μάλιστα χρησιμοποιούνται για να εκκολάπτονται και εθνικιστικές ιδέες, φασίζουσες νοοτροπίες, τραμπούκικες λογικές, κ.τ.λ. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα διαφόρων κυκλωμάτων της νύχτας και του υπόκοσμου που εκμεταλλεύονται τη σωματική και τεχνική κατάρτιση των ασκούμενων με τις μαχητικές τέχνες για την εξυπηρέτηση των βρώμικων σκοπών τους, διαβρώνοντας νεανικές συνειδήσεις.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πολιτιστική πρόοδος μιας κοινωνίας στην εποχή μας είναι αδιανόητη χωρίς την πρόοδο της φυσικής κουλτούρας στο λαό και τη νεολαία. Αυτό το συμπέρασμα έγινε πράξη κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και στα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη. Η φυσική κουλτούρα είχε γίνει μέρος αξεδιάλυτο του εκπαιδευτικού συστήματος και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της επιστημονικής οργάνωσης της εργασίας και της δομής όλου του σοσιαλιστικού τρόπου ζωής. Η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος φυσικής μόρφωσης είναι ένα μοναδικό επίτευγμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Στόχος του ήταν η ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας.

Η σοσιαλιστική εξουσία στην ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε την πάλη ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο. Με τον όρο πάλη εννοούμε όλα τα είδη της, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος. Στα είδη της πάλης συγκαταλέγονται τα κλασικά, εκ των οποίων τα στιλ της ελληνορωμαϊκής, η ελευθέρα, το τζούντο, το σάμπο, η παραδοσιακή κ.τ.λ. αλλά και διάφορες παραλλαγές που απηχούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε λαού και τις παραδόσεις του, όπως παγκράτιο (Αρχαία Ελλάδα), ζίου ζίτσου (Ιαπωνία), μάι τάι (Ταϊλάνδη), σούμο (Ιαπωνία).

Γενικά, η πάλη αποτελεί μέρος της παράδοσης των περισσότερων λαών που βασίζεται στα πιο κύρια γνωρίσματά τους και αποδίδει την κουλτούρα τους. Ηδη, από τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης οι κλασικές μορφές πάλης αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος στο πρόγραμμα της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση και διαπαιδαγωγούσαν νεανικές συνειδήσεις με τις αξίες και τα ιδανικά της άμιλλας, της συντροφικότητας, της αντοχής στις δυσκολίες, της μαχητικότητας κ.τ.λ. Η ενασχόληση με το άθλημα της πάλης επιδρά στη διανοητική, αισθητική αγωγή του ατόμου, στην αρμονική ανάπτυξή του, στην πολύπλευρη ανάπτυξη των φυσικών ιδιοτήτων (δύναμη - αντοχή - επιδεξιότητα - ευκαμψία). Εξοπλίζει τον ασκούμενο με μεγάλη ποσότητα ειδικών γνώσεων καθώς και με μεγάλο αριθμό κινητικών εμπειριών, οι οποίες στο σύνολό τους μαζί με όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη βελτίωση της κοινωνικότητας του ατόμου. Ενός ατόμου που είναι έτοιμο για εργασία και προσφορά στην κοινωνική παραγωγή, με δημιουργικότητα και ενεργητική κοινωνικοπολιτική συμμετοχή. Προετοίμαζε την αυριανή βάρδια της εργατικής εξουσίας για να υπερασπιστεί τη σοσιαλιστική πατρίδα και τις κατακτήσεις των λαών της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολυπλευρικότητας του αθλήματος της πάλης που σχετίζονται με τις φυσικές δυνατότητες είναι μερικά από τα παρακάτω. Κότκας (πρωταθλητής ΕΣΣΔ) σε ελληνορωμαϊκή και σφύρα. Πριαμπραζένσκι, ήταν επί σειρά ετών πρωταθλητής ΕΣΣΔ στην πάλη και στην κωπηλασία. Πούουσελ, παλαιστής, επέδειξε δυνατότητες αντοχής μεγάλων αποστάσεων διατρέχοντας την απόσταση Ταλίν - Λένινγκραντ - Μόσχα που είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Στην ΕΣΣΔ η πάλη είχε εξέχουσα θέση στη Φυσική Αγωγή και κουλτούρα του λαού. Η σοσιαλιστική εξουσία διαμόρφωνε και εξασφάλιζε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τα μαχητικά αθλήματα με παροχή στους ασκούμενους ειδικού εξοπλισμού δωρεάν, με προπονητές και ειδικούς στα αθλήματα που πληρώνονταν από το κράτος, με εξασφάλιση των εξόδων μετακίνησης και συμμετοχής στους αγώνες, με διευκόλυνση στην εργασία μέσω ειδικών απαλλαγών κ.τ.λ. Η «παλαίστρα» στην ΕΣΣΔ απέκτησε ξανά το ουσιαστικό της γνώρισμα, ήταν τόπος διαπαιδαγώγησης των νέων συνειδήσεων, του «νέου ανθρώπου» που ήταν απαλλαγμένος από τα μικροαστικά κουσούρια του καπιταλιστικού τρόπου ζωής.


Του
Πέτρου ΚΡΙΚΗ*
*Ο Πέτρος Κρίκης είναι μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ