Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Συμβολή στα ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα αποτελεί η κίνηση της Ρωσίας να εξαρθρώσει, όπως ισχυρίζεται, «τρομοκρατική οργάνωση» με δράση στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (ΝΑΚ) της Ρωσίας, η οργάνωση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και όπως υποστηρίζουν σχεδίαζε επιθέσεις και στη Μόσχα το Μάη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι η αιτία για τους θανάτους του 45% του παιδικού πληθυσμού έως πέντε ετών παγκοσμίως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet».

ΚΑΪΡΟ.-- Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ταλαιπωρούν όλη σχεδόν την Αίγυπτο, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατο το περιστατικό της διακοπής ρεύματος ακόμη και σε νοσοκομεία, όπου δε λειτούργησε ούτε η γεννήτρια, στην πόλη Κίνα, με αποτέλεσμα εγχειρήσεις να συνεχιστούν υπό το φως των κινητών τηλεφώνων.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Την παροχή εγγυήσεων από την ιρανική ηγεσία για την ασφάλεια των πυρηνικών της εγκαταστάσεων λόγω σεισμικότητας ζήτησαν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατά την τακτική σύνοδο του 35μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, καλώντας την Τεχεράνη να υπογράψει άμεσα τη Συνθήκη για την Πυρηνική Ασφάλεια (ήδη υπογεγραμμένη από 75 χώρες). Ο Ιρανός εκπρόσωπος παρέπεμψε στους Ρώσους κατασκευαστές των πυρηνικών αντιδραστήρων ως προς τις ευθύνες. Στο επίκεντρο της ανησυχίας η εγκατάσταση στο Μπουσχέρ, όπου σημειώθηκε πριν καιρό σεισμός, και το Ιράν έχει ενημερώσει ότι δε λειτουργεί κανονικά χωρίς ν' αποκαλύψει για ποιο λόγο.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενώπιον του Προέδρου Αμπάς ορκίστηκε αργά χτες το απόγευμα η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Ράμι Χαμντάλαχ, ο οποίος τη χαρακτήρισε εκ νέου «προσωρινή» και έθεσε ως κύριο στόχο της «την ολοένα γρηγορότερη αποχώρησή της επειδή θα υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Στους 15 υπουργούς περιλαμβάνονται αρκετά νέα ονόματα μεταξύ των οποίων και δύο αναπληρωτές πρωθυπουργοί -ο πρώην ΥΠΕΞ Ζιάντ Αμπού Αμρ και ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Μουχάμαντ Μουστάφα. Η «Χαμάς» έχει διαφωνήσει υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει τη συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων εθνικής ενότητας».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις νέες βομβιστικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα, που είχαν ως άμεσο στόχο αμάχους και απώτερο, προφανώς, την υποδαύλιση δογματικών εντάσεων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δραματική παραμένει η κατάσταση στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης από τις συνεχιζόμενες πλημμύρες που έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 16 ατόμων. Χτες, συνεχίστηκε η εκκένωση περιοχών της νότιας Γερμανίας με χειρότερη την κατάσταση στην πλημμυρισμένη Δρέσδη ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει πόρους για να δώσει έκτακτη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 14 προκάλεσε η προχτεσινή κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Με μισό αιώνα καθυστέρηση ζήτησε χτες «συγγνώμη» η βρετανική κυβέρνηση για τη βαρβαρότητα και τα φρικτά εγκλήματα που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες σε βάρος των Κενυατών μαχητών της κοινότητας των Μάου-Μάου που πάλεψαν για απελευθέρωση από το βρετανικό ζυγό. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ εκφράζοντας «ειλικρινή λύπη» ανακοίνωσε την καταβολή αποζημίωσης σχεδόν 20 εκατομμυρίων στερλινών (23,5 εκατ. ευρώ) σε 5.228 θύματα τα οποία εκπροσωπούνται από ένα δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αντιδράσεις προκαλεί στο Αφγανιστάν και δη στους κατοίκους των χωριών της Κανταχάρ, το ότι ο λοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, που εκτέλεσε 16 Αφγανούς αμάχους, στην πλειοψηφία τους παιδιά, μετά την παραδοχή της ενοχής του απέφυγε τη θανατική ποινή. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν το θάνατό του, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους οποιαδήποτε άλλη ποινή δεν είναι αρκετή να τιμωρήσει τη θηριωδία της εκτέλεσης αμάχων και κυρίως παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ