Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΚΚΕ στο πλευρό του τουρκικού λαού

Στην Κωνσταντινούπολη έχει συναντήσεις ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ

Θερμή υποδοχή έχει από στελέχη και μέλη του ΚΚ Τουρκίας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, που βρίσκεται από χτες στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον τουρκικό λαό. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τον Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και μετά μετέβη στην πλατεία Ταξίμ. Ο Κ. Οκουγιάν ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη του με τις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ στη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, που εκφράζουν τη συσσωρευμένη οργή για τις συνθήκες καταπίεσης, φτώχειας και ανέχειας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας. Φτάνοντας στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξίμ αντικρίσαμε κλειστούς δρόμους από χιλιάδες διαδηλωτές, νέους, εργάτες, μικρούς επαγγελματίες που την έχουν κατακλύσει συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις και έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής έξω από τα οδοφράγματα των διαδηλωτών. Οι Τούρκοι σύντροφοι μας ενημέρωσαν ότι παρά τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας οι συγκεντρώσεις είναι μαζικές, ειδικά τις πρώτες μέρες εκτιμάται ότι έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια και υπάρχει αγωνιστική διάθεση που αναμενόταν να συνεχιστεί και το βράδυ της Πέμπτης, καθώς αναμενόταν να φτάσει στη χώρα και ο πρωθυπουργός Ερντογάν, που εκ νέου προκάλεσε τους διαδηλωτές λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσει.

Αναφορικά με τα θύματα της καταστολής μάθαμε ότι χιλιάδες είναι οι τραυματίες σε όλη την Τουρκία, πολλοί από αυτούς με τραύματα στο κεφάλι καθώς οι αστυνομικοί σημάδευαν κατευθείαν πάνω στους διαδηλωτές με τα δακρυγόνα και τα χημικά, που όπως καταγγέλλεται είναι πολύ ισχυρά και ιδιαίτερα επικίνδυνα. Χιλιάδες είναι και οι συλληφθέντες, που μάλιστα συλλαμβάνονταν και μέσα στα νοσοκομεία, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες.

Αυτό που κυριαρχεί είναι η αντίθεση του λαού στην καταπίεση, η απαίτηση για παραίτηση του Ερντογάν και η ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στη βία, στην καταστολή αλλά και η πάλη για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Η πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη στην Τουρκία, που προβλήθηκε ως πρότυπο και από την ελληνική αστική τάξη, συμβαδίζει με μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους, χτύπημα συλλογικών εργασιακών συμβάσεων και δικαιωμάτων, αύξηση της ανεργίας και άγρια καταστολή. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει αυτή την κατάσταση και στέκεται στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού. Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ για "δυσανάλογη χρήση βίας από τμήματα της αστυνομίας" αποτελούν πρόκληση για την εργατική τάξη και το λαό της Τουρκίας γιατί οι ιμπεριαλιστές είναι οι ίδιοι που επαινούν την αντιλαϊκή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, γιατί μέσα από την άγρια εκμετάλλευση του λαού αποκομίζουν τεράστια κέρδη τα μονοπώλια. Από τις συζητήσεις που είχαμε είναι έντονη η ανησυχία στην εργατική τάξη και το λαό της Τουρκίας για την εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, ιδιαίτερα στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει σήμερα συναντήσεις με το ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας και πολλές λαϊκές και εργατικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ