Σύσκεψη επιτροπών αγώνα έγινε την προηγούμενη βδομάδα
Η αποτίμηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και ο σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 34 επιτροπές αγώνα, καθώς και 3 φοιτητικούς συλλόγους. Χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, χαιρέτισε ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).
Εισηγητικά τονίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί, ενιαία και συντονισμένα, την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με στόχο τα Ιδρύματα να αντιστοιχηθούν στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην οικονομία, στις σχέσεις εργασίας και απασχόλησης.
Οι εξελίξεις στη Φοιτητική Μέριμνα «τρέχουν». Λέσχες σίτισης και εστίες βρίσκονται «στον αέρα». Στη Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, το εστιατόριο που σιτίζει τους οικότροφους φοιτητές (περίπου χίλιους) πάει για κλείσιμο, με αφορμή τις μεταθέσεις υπαλλήλων σε άλλα πόστα. Μετά από δυναμική παρέμβαση του ΜΑΣ και του συλλόγου των οικότροφων την περασμένη βδομάδα, το εστιατόριο συνεχίζει τη λειτουργία του με άλλο προσωπικό, που μεταφέρθηκε προσωρινά.
Στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), πέρασε νέος εσωτερικός κανονισμός που προβλέπει νοίκια για τους εστιακούς με τη μορφή των κοινοχρήστων. Οσοι είναι πάνω από το 4ο έτος πετιούνται έξω.
Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ φυτοζωεί, οι φοιτητές που εξαρτώνται πλέον από τη λειτουργία της έχουν πολλαπλασιαστεί. Τα παραρτήματα σε Θέρμη και Σταυρούπολη υπολειτουργούν.
Οι εξελίξεις συνδέονται με το υπό διαμόρφωση πανεπιστήμιο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή έσοδα-έξοδα-κέρδος. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, οι λειτουργίες του κοιτάνε να καλύψουν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες των σπουδαστών. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για σίτιση και στέγαση.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση το φοιτητικό κίνημα φαίνεται ανέτοιμο να απαντήσει. Ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Παρ' όλα αυτά οι φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλη δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα φοιτητών και σπουδαστών που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δράση του ΜΑΣ, στην οργάνωση του αγώνα μέσα από τις επιτροπές αγώνα, για το ζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων, για τη δημιουργία νέων αγωνιστικών συλλόγων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Στο ΤΕΙ, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις των σπουδαστών για το σχέδιο «Αθηνά», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες σπουδαστές που κατέβηκαν στο δρόμο. Το ΜΑΣ, η δράση των επιτροπών αγώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό των κινητοποιήσεων, στην αντιπαράθεση με συντεχνιακές λογικές και αυταπάτες που καλλιεργούσαν διοικήσεις, καθηγητές και η παράταξη της ΔΑΠ. Απαντήθηκε επιθετικά η προσπάθεια όλων αυτών που ήθελαν να πετάξουν έξω το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών. Η επιμονή των επιτροπών αγώνα, το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν στην πίεση και το «έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις» που καλλιεργούσαν όλοι οι άλλοι, κατοχύρωσαν τις επιτροπές αγώνα και το ΜΑΣ ως οργανωτές του αγώνα σε μια σειρά τμήματα του ΤΕΙ. Από τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΙ φάνηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης συλλόγων με σταθερό αγωνιστικό προσανατολισμό, αγωνιστικών οργάνων πάλης.