Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Το υπουργείο Εργασίας αφήνει ασύδοτους τους φραουλάδες

Στο ζήτημα των εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας επανέρχεται, για άλλη μια φορά, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καταγγέλλει ότι ο υπουργός Εργασίας νομιμοποιεί τα καμώματα των εργοδοτών. Το ΠΑΜΕ απαιτεί να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τους εργάτες γης. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης και ο υφυπουργός Παναγιωτόπουλος παρά τις επίμονες προσπάθειες του ΠΑΜΕ που απαιτεί να παρέμβουν για την καταβολή των δεδουλευμένων (200.000 ευρώ) στους εργάτες γης της Μανωλάδας, αρνούνται με διάφορα προσχήματα να καλέσουν τους εργοδότες να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Ουσιαστικά, με τη στάση τους, χαρίζουν τον ιδρώτα των εργατών στους μεγαλοϊδιοκτήτες Φραουλάδες. Αλλωστε, αυτό διαφάνηκε από τη συνάντηση που έκαναν μαζί τους. Και στο ζήτημα αυτό αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν είναι τίποτα άλλο από υπηρέτες της μεγαλοεργοδοσίας.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα:

  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων.
  • Σε όλους τους εργάτες γης που διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους (και όχι μόνο στους 32 που τραυματίστηκαν) στη Μανωλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες, να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Ενταξή τους στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ.
  • Αξιοπρεπής αμοιβή, ίση με τουλάχιστο το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστο ρεπό την εβδομάδα.
  • Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχος από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Ελεγχο των χώρων δουλειάς από γιατρό Εργασίας, τουλάχιστο μια φορά το μήνα.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς κ.λπ.»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ