Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Επιδιώκοντας την αναβάθμιση της «ειδικής σχέσης»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, και του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στο Βερολινο, οι δύο ηγέτες τάχθηκαν από κοινού «υπέρ του διαλόγου για την επίλυση» των εμπορικών διενέξεων» απορρίπτοντας συνάμα την ιδέα της αντιπαράθεσης ή μέτρων προστατευτισμού. Τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη «πολύ στενών σχέσεων» Γερμανίας και Κίνας, επιδιώκοντας την αναβάθμιση ή μία «νέα πιο ισχυρή ειδική σχέση».

Για να επιτευχθεί η «αρμονία», οι παραχωρήσεις ήταν σημαντικές τουλάχιστον εκ μέρους της Γερμανίας, βάσει όσων έχουν δημοσιοποιηθεί για τα τεκταινόμενα της συνάντησης. Η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στη διένεξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κίνα, όσον αφορά τα ηλιακά πάνελ ή τους εξοπλισμούς των τηλεπικοινωνιών, δήλωσε, ότι ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης θα ασκήσει πίεση ώστε να «αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι εντατικές συζητήσεις ΕΕ με την Κίνα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε τη διαφωνία της κινεζικής κυβέρνησης με την απόφαση της ΕΕ για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα.

Η προοπτική αυτή δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαιτέρως τη Γερμανία που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της ΕΕ στην Κίνα, επισκιάζοντας τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ενώ Κίνα και Γερμανία καταλαμβάνουν αντιστοίχως την πρώτη και δεύτερη θέση στις εξαγωγές επισήμως. Η πρωτοβουλία της υπό αυτό το σκεπτικό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα προς την ΕΕ σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times» αν και επισήμως η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παρέμβαση της Καγκελαρίου έγινε ώστε να αποφευχθεί ο υπαρκτός κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρωτοβουλία της Αγγελα Μέρκελ φέρεται να έχει πολλούς υποστηρικτές μέσα στους κόλπους της ΕΕ, αφού οι 27 χώρες είναι ήδη διχασμένες για το θέμα, με τις 15 από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ήδη να αντιτίθενται στην επιβολή δασμών στους Κινέζους, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Ανάλογος «διχασμός» επικρατεί και τους κόλπους του γερμανικού κεφαλαίου. Η μία μερίδα φαίνεται να σιωπά, ωστόσο στελέχη της βιομηχανίας έσπευσαν να χειροκροτήσουν την πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, όπως ο Πέτερ Λέσερ, διευθύνων σύμβουλος της «Siemens» και πρόεδρος της Επιτροπής Ασίας - Ειρηνικού του συνδέσμου των γερμανικών βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ