Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Προέδρων

Την Κυριακή 26/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο της πεντάωρης συζήτησης των δύο Προέδρων, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως το βασικό ζήτημα αφορούσε την προσχώρηση της Ουκρανίας, με το καθεστώς του «παρατηρητή» στην Τελωνειακή Ενωση της Ρωσίας, του Καζαχστάν, της Λευκορωσίας. Θεωρείται επίσης σίγουρο πως συζητήθηκε το ζήτημα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο και της πιθανής κοινοπραξίας, που θα συγκροτηθεί για να αναλάβει τη διαχείριση (εκσυγχρονισμό κι επέκταση) του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς κι η συμμετοχή του ρωσικού κεφαλαίου σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ουκρανία.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα εμπλέκεται και η σχέση που επιδιώκει να οικοδομήσει η καπιταλιστική Ουκρανία και με την ΕΕ, η οποία επιδιώκει να έχει λόγο, τόσο στα ζητήματα διαχείρισης των αγωγών, όσο και γενικότερα στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων και εμπορίου της Ουκρανίας.

Στις 29 Μάη στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, αναμένεται να διεξαχθεί σύνοδος των χωρών της Ευρασιατικής οικονομικής κοινότητας, την οποία θα απασχολήσει, όπως όλα δείχνουν, και ο τρόπος σύνδεσης της Ουκρανίας, με την παραπάνω οικονομική διακρατική ένωση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ