Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Ερωτηματικά για τις επιθέσεις σε στρατιώτες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Κουβάρι» οι εξελίξεις στο σίριαλ της «νέας τρομοκρατίας» στη Βρετανία, που έκανε πρεμιέρα σε ευρωπαϊκό έδαφος με την επίθεση δύο Βρετανών νιγηριανής καταγωγής και τη σφαγή ενός Βρετανού στρατιώτη μέρα μεσημέρι στο νότιο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη.

Οι δράστες νοσηλεύονται φρουρούμενοι, ενώ βγήκαν στο φως πληροφορίες ότι ένας εκ των δύο συλληφθέντων για το φόνο, ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάτζο είχε τεθεί υπό κράτηση το 2010 από την αστυνομία της Κένυας ως «τρομοκράτης της Αλ Κάιντα» που οι βρετανικές Αρχές είχαν μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή του και στη συνέχεια του έκαναν πρόταση να ενταχθεί στις μυστικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ, τρεις εκ των συνολικά δέκα συλληφθέντων σχετικά με την υπόθεση, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Οι επιπτώσεις της υπόθεσης είναι σοβαρές στη βρετανική κοινωνία, καθώς μετά το αιματηρό περιστατικό της Τετάρτης, πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων έχει καταγραφεί σε πολλές πόλεις της Βρετανίας. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις για ενέργειες ή σχόλια ρατσιστικού ή μισαλλόδοξου περιεχομένου. Το φυλετικό μίσος όμως υποδαυλίζεται εντέχνως ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση, που ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύσταση ομάδα δράσης που θα έχει ως έργο της την καταπολέμηση της «ακραίας ιδεολογίας».

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) παρατηρείται εξάπλωση των επιθέσεων στη δυτική «γηραιά ήπειρο» με πρώτο στόχο πιθανόν το Βερολίνο.

  • Στη Γαλλία, επίσης, το Σάββατο το απόγευμα στρατιώτης δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό από άγνωστο, ενώ συμμετείχε σε ομάδα περιπολίας στο σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό στο Παρίσι. Ο 23χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ γαλλικές αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη σύνδεση του συγκεκριμένου περιστατικού με τη δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ